Anpassad sökning

söndag, juli 02, 2023

2015 Louis M. Martini Cabernet Sauvignon Alexander Valley

2015 Louis M. Martini Cabernet Sauvignon Alexander Valley

I början av året drack vi årgång 2014 av detta vin från Louis M. Martini i St Helena, Napa Valley. Även om det var bra hamnade dock inte det vinet på bloggen... 

Just nu finns inte  någon Martini Cabernet från Alexander Valley på Sb men den dyker upp bland ordervaror då och då. För den som blir sugen på att prova vin från Louis M. Martini finns just nu två varianter av cab från 2018 på Sb. Det handlar om vin med druvor från Napa (399 kr) och Sonoma (239 kr). Det vin vi testat till varsin vegetarisk dubbelburgare kostade 329 kr när jag shoppade i januari 2019.

Den gode Louis M. finns inte mer. Han utvandrade första gången år 1900 från Genua till USA. Han var då 13 år. Väl framme återförenades Louis med sin far i San Fransisco. Några år senare flyttade Louis tillbaka till Italien för att lära sig göra vin. Åter i Amerika startade Louis och hans far företaget L. M. Martini Grape Products Company. Eftersom det var förbudstider sålde firman icke alkoholhaltiga drycker och mindre mängder nattvardsvin (som fick innehålla alkohol).

Mot slutet av förbudstiden letade Louis efter mark där han kunde odla druvor och hittade en plommonodling på 4,5 hektar i St Helena som han köpte. Plommonträden togs bort och istället planerades druvor. Så startades Louis M. Martini Winery och den första dagen efter förbudstiden tagit slut 1933 såldes de första flaskorna med vin. 

Efter denna rivstart fortsatte firman att utvecklas bl a genom köp av mark i Sonoma. I mitten av 1940-talet tog sonen Louis P. Martini över . 1974 var det barnbarnet Mike som stod på tur att driva familjeföretaget vidare. Hans barn var senare inte intresserade av att arbeta i företaget. 2002 såldes det  därför till E. & J. Gallo Winery som valde att behålla namnet men fokusera på Cabernet, även om en liten andel flaskor på Merlot, Petite Sirah och Sauvignon Blanc produceras varje år.

Vår flaska har alltså legat på rygg och latat sig i ungefär 4.5 år sedan inköp. Den har en del mognadstoner men inte alls överdrivet. Hade klarat många år till i viloläge. I doften hittar vi massor av mörka bär, en del mynta och lite fat. Vinet är härligt saftigt (utan att vara sötkladdigt) med mogna vinbär och blandade röda och mörka bär. Vi hittar också lite sval mynta och mjölkchoklad. Tanniner finns men är både avrundade och polerade. Bra skit, helt enkelt utan att göra någon stor sak av det. Övertygar oss med lugn, mjuk röst istället för att skrika ut sin förträfflighet! Ett habilt hantverk.

2 x 90 gram Plant beef burger

Inga kommentarer: