Anpassad sökning

torsdag, maj 18, 2023

2020 Kunin Wines Chenin Blanc Natural Jurassic Park

 

Orange vin från Kunin Wines i Santa Barbara som överraskar positivt! Jag hade läst en hel del goda recensioner men kunde inte föreställa mig att det här grumliga, svagt orangea vinet skulle vara så pass gott. Funkade utmärkt till vår kyckling men flera skribenter nämner  att de tror att vinet skulle passa bra till spetskål. Jag har ingen aning om det stämmer men är mer än villig att prova. Är lättövertalad att köpa en flaska till innan de tar slut. I skrivande stund finns Kunin Chenin Blanc Natural i 29 av Sb:s butiker och det finns ganska gott om flaskor. Kostar strax under trehundra kronor.

Seth Kunin startade Kunin Wines 1998. Fokus låg på Syrah, Zinfandel och Viognier men numera är det betydligt fler druvor som gäller, bland annat Chenín Blanc. Kunins totala produktion ligger på cirka 5000 lådor per år.

Klicka för större karta.

2020 Kunin Chenin Blanc Natural Jurassic Park gjordes utan tillsatt jäst eller svavel. De krossade druvorna låg 21 dagar med druvskalen och buteljerades ofiltrerat utan klarning. Enligt de uppgifter jag hittat tillverkades detta år endast 97 lådor Chenin Blanc Natural.

I vinets doft hittar vi citrus i form av clementin och bergamott, gula vingummi, ylle och aningen fat. Vinet har legat nio månader på neutrala fat. I den fruktiga smaken återkommer citrus men nu främst i form av apelsin. Här finns också grönt och gult äpple tillsammans med, återigen, bara aningen fat. En lite tanninsträvhet får vi på köpet liksom en mjuk och avrundad syra.  

Vi lagade en jamaikansk kycklingrätt som vi hittade hos Vin och Matguiden. Ett recept med klar potential men som det behövde skruvas på en del för att bli riktigt bra. Vi behövde få upp fylligheten i skyn och för enkelhetens skull tillsatte vi bara lite bra grönsaksbuljong. Vi minskade också mängden potatis och ersatte med sötpotatis.

Red stripe-kyckling med sötpotatis, morot, potatis och paprika.

Inga kommentarer: