Anpassad sökning

lördag, januari 02, 2021

2018 Odd Lot 80% Petite Sirah 20% Petit Verdot


2018 Odd Lot 80% Petite Sirah 20% Petit Verdot

Are you bold enough to be odd? 

Frågan ställs på hemsidan för Odd Lot Wines och det man syftar på är druvblandningarna i firmans två viner. En på 60% Cabernet Sauvignon och 40% Syrah och det vin vi druckit och som finns i beställningssortimentet på Sb. Detta vin är gjort på 80% Petite Sirah och 20% Petit Verdot.

Men speciellt djärva är knappast druvblandningarna. Det finns flera exempel på Sb med kombinationer av Cabernet och Syrah. 

Petite Sirah/Petit Verdot är samma sorts druvor som Michael och David Phillips använder i sin Petite Petit som vi provade senast i februari 2019

Att ha annorlunda etiketter är ytterligare något som är gemensamt för Odd Lot och en del av vinerna från Michael David Winery. Men efter att ha provat Odd Lot 80% Petite Sirah 20% Petit Verdot måste jag säga att jag tycker det vinet är snäppet bättre än Petite Petit från bröderna i Lodi. 

Kanske är jag påverkad av att jag faktisk gillar den naivistiska etiketterna från Odd Lot. Blenden med Cab och Syrah lär dock aldrig komma till Sverige med originaletikett. Att kombinera framförande av flygplan med vindrickande går såklart inte för sig. Det sänder helt fel signaler till alla amatörpiloter i riket.

Odd Lot  60% Cabernet Sauvignon 40% Syrah

Bakom varumärket Odd Lot ligger familjen Scheid med sammanlagt över 1600 hektar vingård längst Salinas Valley, söder om San Fransisco. Vingårdarna brukas hållbart och är Certified California Sustainable. Tydligen går mindre än 2% av druvorna som odlas till Scheids egna viner. Av någon anledning som det säkert finns en bra förklaring till, görs det endast ett vin under flera av dessa varumärken. Några går att hitta på Sb men förutom dagens vin har jag tidigare endast provat 2015 Stoke's Ghost Petit Sirah. Det lämnade inte några bestående intryck och jag skrev tydligen inte om vinet på bloggen...

Övriga viner från Scheid finns under namnen: Scheid Family Vineyards, Sunny With a Chance of Flowers, VDR, District 7, Metz Road och Ranch 32. 

2018 Odd Lot 80% Petite Sirah 20% Petit Verdot doftar svarta vinbär, solmogna björnbär och gräs. I den fruktiga smaken finns jordgubbar, smultron och hallon tillsammans med fat och vanilj. Syran är ganska hög och allt har en fin balans. Inget stort vin men fruktigt, fylligt och gott. Importeras av Winemarket och priset ligger på 119 kr. Jag tänker beställa några flaskor till. Billigt och bra ska aldrig underskattas!


BBQ-kött, mexican rice, creamed corn och diverse pickles.

Inga kommentarer: