Anpassad sökning

lördag, april 18, 2020

2016 Calera Chardonnay Central Coast


2016 Calera Chardonnay Central Coast

Den 3 april släpptes 2400 flaskor 2017 Calera Chardonnay Central Coast på Sb. Vinet kostar 239 kr och finns i skrivande stund i ett femtiotal butiker runt om i landet. Flera som provat har gett vinet högt betyg. Men det vin vi druckit är alltså 2016 och årgångsvariationen har tidigare varit ganska stor när det gäller denna bas-chardonnay från Calera i Hollister, något tiotal mil sydsydost om San Francisco.

Vinet är gjort på inköpta druvor från odlare i Monterey, Santa Barbara, San Luis Obispo och San Benito. Druvorna plockades för hand och pressades i hela klasar. Enbart druvornas naturliga jäst användes. Vinet har genomgått malolaktiskt jäsning och har legat tio månader på franska ekfat där 10% var nya.


Vad ska man dricka till fondue?

Vi fick en vacker Steltonfonduegryta i julklapp och bestämde oss för att dricka vinet till fondue på ryggbiff med några olika såser. Det funkade fint men men såsen på yoghurt och feta behövs bytas ut vid nästa tillfälle. Den krockade ganska rejält med vinet.


Ryggbiff
Förutom yoghurtsåsen lagade vi bearnaisesås, mangosalsa, ugnsrostad sötpotatis och ångad broccoli. som vi serverade vid sidan av fondueköttet. Jag är nybörjare men har förstått att det finns en uppsjö av olika varianter på fondue. Vi gjorde vår genom att tillaga köttet i en buljong på lök och vitlök, kalvfond, svampsoya och timjan. Det fungerade över förväntan och att tillaga den tunt skurna ryggbiffen gick fortare än vad både Jen och jag trott.

Rostad sötpotatis

Årgång 2016 av Calera Chardonnay Central Coast kostade 219 kr när det inhandlades på Sb för lite mindre än ett år sedan. Vinet hamnar kanske inte i topp bland de årgångar jag provat men bra är det hur som helst.

I doften hittar vi päron, vanilj, mineral, vita blommor och apelsin. Här finns också butterscotch, fat och champinjon. I smaken handlar det om gult äpple, citrus, vanilj, kola och karamell. Efterhand som värmen stiger blir smaken mera tropisk och smörig. Kommer jag att kunna vänta med att öppna den omtalade årgång 2017?

Bernaisesås, mangosalsa och yoghurtsås med feta.

Inga kommentarer: