1996 Shafer Cabernet Sauvignon Hillside Select
Vi firade nyår med att plocka fram det äldsta vinet vår lilla vinkällare kunde erbjuda – en 1996 Cabernet Sauvignon från Shafer Vineyards.
Det är alltid lite skakigt att öppna gamla viner, speciellt när man endast har en flaska och så blev fallet även denna gång. Till att börja med var korkens kvalité allt annat än vad man önskar sig. Resultatet efter närkontakt med korkskruven blev en stor hög med korksmulor. Dekantering för att bli av med den rejäla bottensatsen, gjordes genom silduk. Voilà, så var korkproblemet ur världen!
En provsmakning för att kontrollera att vinet inte var skadat blev nästa mindre upplyftande insats. Vinet var uppenbarligen korrekt men smakade inte speciellt bra. Vi lät vinet stå i karaffen de timmar som var kvar till middagen och fick helt enkelt hoppas på att lite luft skulle göra susen. Det var ändå tjugotvå år sedan vinet fått andas på riktigt.
Före detta bombflygare börjar odla druvor
Historien bakom Shafer Vineyards startade 1972 när John Shafer, en 48-årig före detta bombflygare som arbetade för en textbokförläggare i Chicago, läste Bank of Americas Investors Repport om den ljusa framtiden för Kaliforniens vinindustri. John drog västerut med familjen och köpte mark i Napa Valley. I slutet av årtiondet gjorde firman sin första Cabernet Sauvignon. Årgång 1983 döptes vinet till Hillside Select. Resten är en ren framgångssaga för John och sonen Doug samt vinmakaren Elias Fernandez. Förutom Hillside Select är senare skapelser som One Point Five Cabernet Sauvignon, Red Shoulder Ranch Chardonnay och Relentless (en blend på Syrah och Petite Sirah), mer eller mindre ikoniska viner från Shafer. Nykomlingen TD-9™som ersätter firmans Merlot har jag tyvärr inte haft möjlighet att prova. De 240 flaskor som släpptes på SB 16 mars, tog slut i ett nafs och jag var helt enkelt inte tillräckligt snabb.
Shafer Vineyards var tidiga med att "miljöanpassa" sin verksamhet. Vinerna odlas sedan början av 19990-talet på ett hållbart sätt och firmans anläggningar drivs uteslutande av el som tillverkats av solkraft.
Entrecôte och tryffelsmör
Vi drack vår Hillside Select till entrecôte med tryffelsmör, portvinssås, bakade rotfrukter och en enkel grönsallad. Vinet hade genomgått en mindre metamorfos och lagom till köttet var uppskuret hade det nått ett stadium som jag skulle vilja kalla perfektion! Vansinnigt gott!
Doften domineras av svarta vinbär men här finns också körsbär tillsammans med sötlakrits, kryddor och en svag metallisk ton. Smaken är fyllig med svarta vinbär, mörka körsbär och kryddor. Här finns fortfarande en del tannindamm och balansen mellan de olika beståndsdelarna är superb. Vinet är bra att dricka nu men skulle förmodligen klara ytterligare flera år i källaren. Jag lät ett glas vila till nyårsdagen och vinet blev om möjligt ännu bättre än kvällen innan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar