Så har i början av året är det skreijtid. Alla som gillar att käka fisk men som inte provat skrei, borde åtgärda detta snarast. Skrei brukar finnas i butikerna ända fram till någon gång i april. Det är när torsk från Barents hav, där det finns ett starkt bestånd av arten, vandrar ner till norska kusten för att leka som den kallas skrei. Men egentligen räcker det att smaka på det vita, fasta köttet för att förstå att skrei är något alldeles speciellt.
Vi steker varsin rejäl bit på skinnsidan och kör den sedan färdig i ugn. Dagens tillbehör blir potatispuré, rödvinssås, stekt agretti och en inte så snygg men välsmakande röra av merguez, champinjon och granatäpple.
Det blir väldigt gott och passar utmärkt till det sagolikt goda vinet från Paul Lato. Paul lärde sig göra vin av Jim Clendenen och Bob Lindquist på Au Bon Climat respektive Qupe. Basen i Paul Latos produktion är Pinot Noir från olika vingårdar men i portföljen finns även vin på Syrah, Chardonnay, Grenache och Sauvignon Blanc. Den totala produktionen ligger på ungefär 500 lådor. Vinopia är svensk importör och i beställningssortimentet på SB finns i dag endast 2012 Matinee för 484 kr. En hel del pengar men en fantastisk bra Pinot Noir!
Vinet har en härligt fruktig doft med hallon och björnbär. Här finns en del fat, toner av mynta och en del jordiga drag. I smaken återkommer hallon och björnbär men här finns också körsbär, plommon och blåbär. Vi hittar också lakrits tillsammans med en behaglig kryddighet och fräsch men ganska rund syra. Högsta möjliga betyg till Paul Lato och 2012 Pinot Noir Matinee!
Skrei med potatispuré, rödvinssås, stekt agretti och en inte så snygg men väldigt välsmakande röra av merguez, champinjon och granatäpple. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar