Anpassad sökning

söndag, september 05, 2010

2006 Shaw and Smith Shiraz


Jag har aldrig haft förmånen att smaka kobekött men i lördags lagade vi chateaubriand med den gotländska motsvarigheten från Ejmunds gård.

Köttet kommer från kor som är en korsning mellan Angus och Simmental som man döpt till Singus. Djuren får både specialfoder och massage. Det senare dock inte av starka fingrar utan av roterande borstar som påminner om de som finns i automatiska biltvättar. Kossornas mat är bland annat morötter, potatis och drav. Drav en biprodukt gården köper från från Spendrups och består av skal från maltkorn.

Galet bra kött blir det och den bästa oxfilé jag ätit!

Vi steker chateaubriand med balsamglaze och serverar med ugnsgrillade färskpotatis och skärbönor.

Till denna fantastiska mat väljer vi ett shirazvin från Adelaide Hills och producenten Shaw and Smith. Ett vin som fortfarande finns i vissa SB-butiker men som börjar ta slut. Ett bra vin för en mycket rimlig kostnad så vi råder er att försöka lägga beslag på någon flaska innan det är försent.

Shaw and Smit Shiraz från 2006 är inte något stort vin men för 140 kronor är det ett kap! Doften innehåller körsbär, svarta vinbär örter och gräs.

I munnen är vinet mjukt men har en trevlig kärvhet. Tanninerna finns där men är runda och mjuka. Smakmässigt hittar vi svarta vinbär, sour cherries, och bitter choklad tillsammans med lite gelé. Vinet är aningen glest men har lång eftersmak. Ett förvånansvärt lätt vin för att vara en Shiraz från Australien. Är det klimatet i Adelaide Hills som ligger bakom?


Chateaubriand med balsamglaze

2 pers

mittbiten av oxfilé (400-500 g)
smör
salt
peppar
1/2 dl rött vin
1/2 dl balsamvinäger
brunt råsocker

Ta ut filén ur kylen i god tid och låt den bli rumstempererad. Salta och peppra och stek i smör runtom. Häll på vin och vinäger och låt puttra ca 10 minuter under lock. Ta upp köttet och låt vila ca 10 minuter. Smaka av glazen med salt, peppar och brunt råsocker.
Chateaubriand med balsamglaze, ugnsgrillad färskpotatis
och vaxbönor.

9 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Hm, låter smakskens som vanligt. Håller med Niklas om att du borde samla din recept i bokform.

Har köpt på mig av vinet, hur tror du att det håller att lagras?

Mvh David

Vintresserad sa...

Både mat och vin låter mycket gott. Systemet hittar jag till, men var får man tag på köttet från Ejmunds gård? MVH - Vintresserad

johan p sa...

David,

Lovar att överväga kokbok så fort någon förläggare hör av sig!

Jag tänkte spara mina resterande flaskor Shaw and Smith i åtminstone några år.


Vinintresserad,

Jag tror att det finns butikslista på hemsidan (www.ejmunds.se). Har själv handlat både på NK och i Söderhallarna.

Micke sa...

Låter riktigt gott det här Johan, som den köttälskare jag är :)
Har föräldrarna på Gotland så det får nog bli ett besök hos Ejmunds nästa gång man är där. Tyvärr finns vinet bara i Malmö, här i Skånelän, och det är lite långt och åka.

johan p sa...

Micke,

Klart du ska besöka Ejmunds om du är på Gotland. De har tydligen butik med självbetjäning på gården.

Harald sa...

Bra rödvin det där, jag snodde de fyra sista i Gbg!

johan p sa...

Perfekt Harald! Jag har några flaskor i källaren annars hade jag nog också gett mig ut på jakt. Det finns fortfarande kvar några flaskor på Regeringsgatan.

Ida Norman sa...

Roligt att det smakade bra! Och ett inspirerande inägg - går det bra att jag lägger en länk hit på vår facebook-sida?

/Ida på Ejmunds Gård

johan p sa...

Ida,

Det är helt OK att länka.

Tack för att du frågade!