onsdag, mars 31, 2010
2002 Zilliken (Forstmeister Geltz) Saarburger Rausch Riesling Kabinett
Alltid lika goda Zilliken återvänder vi ganska ofta till och nu har det blivit dags för en kabinett från 2002. Zilliken odlar endast Riesling på sina 10 ha vingårdar i Mosel-Saar-Ruwer.
Denna kabinett har det mesta en rieslingälskare kan önska sig. I doften finns skiffer, massor av gröna äpplen, samt saft och zest från citron och lime. Smaken innehåller detsamma men också blodapelsin och balansen med alla de underbara syrorna är ypperlig. Några mognadstendenser anas knappast och vinet har massor med år framför sig.
Någon perfekt kombination är det dock inte med den krämiga purjopastan som alltid gör braksuccé på middagsbordet. Till det är sötman i vinet aningen för hög.
söndag, mars 21, 2010
2008 Mastroberardini Greco di Tufo Nova Serra
Madtroberarnino i Kampanien drivs av bröderna Antonio, Piero och Carlo Mastroberardino och spottar varje år ur sig ca 230 000 lådor vin av ett flertal italienska druvsorter. Vi har sällan blivit besvikna på Mastroberardinos viner och 2006:an av det här vinet var inget undantag.
Initialt är det en löjligt överdriven doft av päronsplit som möter våra näsor men med lite luft kommer gröna äpplen, galiamelon och mineral också fram. Vinet har hög syra och smakar päron, äpple och citrus. Mycket gott men om jag minns rätt var nog 2006:an ännu ett strå vassare.
Vi dricker vinet till risotto med grillad zucchini och räkor som fått rejält syrlig smaksättning med citronsaft och zest.
lördag, mars 20, 2010
2005 Isabel Pinot Noir
Jag är svag för vin från Isabel Estate i Wairau Valley, Marlborough på Nya Zeelands sydö. Min allra bästa Sauvignon Blanc någonsin har kommit därifrån! Den Pinot Gris vi drack på Yauatcha i London var mycket trevlig till den kryddiga maten och Isabels Pinot Noir har vi provat i olika årgångar och gillat.
I dag tänkte vi laga japanskinfluerad mat och plockar då fram en Pinot från 2005 som i slutet av 2007 fanns som tillfällig nyhet på Sb och då kostade 249 kr.
Isabel startades 1982 av flygkaptenen Michael Tiller med fru Robyn och fram till 1994 då Isabel började producera sitt eget vin, sålde man druvor till vinhus runt om i Marlborough. I dag gör man förutom Pinot Noir och ovan nämnda Sauvignon Blanc och Pinot Gris även Riesling, Chardonnay och goda år även en söt Sauvignon Blanc.
2005 Pinot Noir har en något återhållen doft men här finns körsbär, jordgubbar och blåbär tillsammans med gräs, lagerblad, något animaliskt och aningen vanilj.
Smaken är frisk och mjuk med jordgubbar, hallon och körsbär. Vinet har fortfarande en del tannintorrhet och en hyfsat lång eftersmak som är ganska kärv. Denna kärvhet minskar dock efterhand som vinet får luft.
2005 Isabel Pinot Noir är inte riktigt så bra som jag hoppats och det finns bättre NZ-Pinot Noir till ett lägre pris. Dock funkar det förträffligt till vår strimlade teriyakibiff med grillade ananasringar.
Teriyakibiff
2 pers
2 biffar, a 100 g t ex av entrecôte
2 dl ananasjuice
1 msk finhackad ingefära
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/2 dl mörk soya
1/2 dl brunt farinsocker
1 tsk chili flakes
olja
salt peppar
1 msk Maizena
Frys biffarna i ca 30 min och skiva dem därefter tunt. Rör ihop ananasjuice, ingefära, vitlök, soya, farinsocker och chili till en marinad. Marinera biffstrimlorna i några timmar. Låt dem rinna av i sil men spara marinaden och gör sås av den. Stek biffstrimlorna någon minut i olja. Koka upp marinaden och red med Maizena utrört i lite vatten. Rör i redningen i marinaden och koka några minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera biffen med såsen, grillad ananas, ris och någon grönsak.
lördag, mars 13, 2010
2008 Au Bon Climat Chardonnay Santa Barbara County
Jen önskar "något mexikanskt" i helgen och det blir grillad lax, några olika improviserade salsor, stekta tortillas, mexican rice (recept till höger), jalapeno-crème och givetvis guacamole (recept till höger).
För att möta upp det kaliforniska vinet håller vi igen på chilin och har rejält med citrus i salsorna och det blir precis så bra man kan hoppas! God mat och en strålande fräsch Chardonnay som doftar melon, päron, inlagda mandariner (sådana som finns i budapestlängder), kokos, fat och smör. Här finns en hel del mineral och med luft även banan.
Smaken är frisk med clementin och grape, både saft och lite bitter zest, mineral, smör och fat. Allt är i mycket bra balans. Både Jen och jag tycker att denna Chardonnay som finns i beställningssortimentet är smått magnifik och kommer att handla fler flaskor.
Jalapeno-crème
2 jalapenos
1 msk olivolja
1 dl crème fraîche
salt
svartpeppar
Lägg chilifrukterna i en skål och häll över olivolja. Rör runt. Grilla i ugn tills chilin börjar bubbla och brista men inte så att de blir svart. Ta ut chilin och låt svalna. Ta sedan bort mellanväggar och kärnor och hacka fruktköttet fint. Blanda med crème fraîche och smaka av med salt och peppar.
lördag, mars 06, 2010
2007 Peachy Canyon Zinfandel WestSide
Peachy Canyon Winery i Paso Robles gjorde sina första kommersiella viner 1988. Firman startades efter att Doug och Nancy Becket med två söner flyttat till området i början av 1980-talet. Sönerna Josh och Jake är i dag chefsvinmakare respektive försäljningschef.
Firmans bas har ända sedan starten varit Zinfandel och dagens vin som är företagets bas-zin har hämtat druvor från Peachy Canyons fyra egna vingårdar; Old School House, Mustang Springs, Snow och Mustard Creek som alla odlas "sustainable".
Vinet överraskar positivt. Det känns som en "riktig" vingårdszin och är mycket bättre än de allra flesta 80-100 kronors viner som finns i varenda Sb-butik. Jag jämför det hellre med t ex Ravenswoods vingårdsbetecknade Zinfandels som kostar betydligt mycket mer.
Givetvis domineras doften av mörka bär som björnbär och plommon. Vidare finns här vanilj, karamelliserat socker, rök och choklad.
I munnen är vinet mjukt men har en viss tannintorrhet och en aning syrlighet som väger upp de syltiga tonerna från björnbär och drottningsylt. Lite peppriga toner återfinns också liksom lite alkoholhetta.
En riktigt schysst, robust zin som jag definitivt kommer att beställa fler flaskor av. Vinet importeras av Muram.
Jag dricker 2007 Peachy Canyon Zinfandel WestSide till hamburgare med sallad, avokado och mozzarella och toppar med med en mycket trevlig och användbar paprika-creme.
Paprika-crème
4 pers
1 röd paprika
2 dl crème fraîche
2 krm spanskt paprikapulver
svartpeppar
salt
Rosta paprikan i ugn på maximal grillvärme ca 15 min. Lägg i plastpåse i ca en kvart och pilla sedan bort det svartbrända skalet. Finhacka paprikan och blanda med crème fraîche och rökt paprikapulver. Smaka av med salt och peppar.
Förutom till burgare passar cremen utmärkt som dip till pommes eller chips.
torsdag, mars 04, 2010
2007 Pedroncelli Pinot Noir
Ett vin från Russian River Valley som ingår i Sb:s märkliga vårlansering och som fått genomgående bra betyg av de kända svenska tyckarna i press och på Internet. Göteborgsposten och Tasteline har båda givit det en 4:a av 5 i prisvärdhet, detta förhatliga ord! medan Dagens Nyheter nöjer sig med 3,5 när kvalitén bedöms men ger vinet max, d v s tre plus när priset vägs in.
Speciellt bra tycker jag nog inte att Pedroncelli Pinot Noir är men knappast dåligt heller. Det fungerar tillfredsställande att dricka till vår rustika kaninpaj men lämnar mig ganska oberörd.
Det finns gott om jordgubbar i doften men även lite torkade plommon. Svagt anas en kryddighet som dock är svår att urskilja bakom fat och vanilj.
Vinet är väldigt mjukt och saftigt men här får kryddorna lite bättre spelrum tillsammans med de dominerande jordgubbarna. En aning alkoholhetta gör sig påmind.
Kaninpaj
4 pers
KANINEN
1 kanin, styckad i mindre bitar
1 l mjölk
2 l vatten
5 msk viltfond
6 vitpepparkorn
3 lagerblad
1 tsk salt
PAJDEG
5 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
200 g smör
4 msk vatten
STUVNING
30 g smör
3 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
1,5 dl spad från kaninkokningen
172 dl brödsmulor
1 pkt kotlettbacon, strimlat
3 schalottenlökar, halverade och strimlade
1 tsk citronzest
1/2 tsk korianderfrö, rostade och mortlade
1/2 tsk riven muskotnöt
2 tsk dijonsenap
salt
vitpeppar
Lägg kanindelarna i en stor gryta. Häll på mjölk, vatten, fond, salt och kryddor. Koka upp och skumma. Koka/på svag värme tills kaninköttet blir mört, ca 45 min-1,5 h. Ta ur kaninbitarna och låt svalna. Silja vätskan ren från kryddor. Ställ åt sidan. Pilla kaninbenen rena från kött när de svalnat. Var inte rädd för grova bitar.
Gör pajdegen genom att blanda smör, salt och mjöl med fingrarna till en grynig massa. Tillsätt vatten och forma snabbt ihop till en deg. Låt vila i ca 30 min. Tryck ut i pajform (eller kavla). Glöm inte att göra ett lock av pajdeg.
Stek bacon och lök i en stekpanna.
Smält smör till stuvningen i en kastrull. Gör bottenredning med mjölet och häll sedan på vätskan, lite i taget under omrörning. Koka några minuter. Rör sedan i övriga ingedienser och kaninköttet.
Fyll pajformen med kaninstuvningen och lägg på locket. knip ot kanterna ordentligt. Gör några lufthål i pajen. Grädda mitt i ugnen 225° i ca 20 minuter. Servera med sallad.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)