Anpassad sökning

lördag, november 21, 2009

2007 Wooing Tree Pinot Noir Beetlejuice


Bakom Wooing Tree står två familjer från Nya Zeeland som efter några år i Europa flyttade tillbaka till Cromwell på Nya Zeelands sydö för att starta vinfirma. Första årgången med vin från egna rankor kom så sent som 2005. Wooing Tree har bara en vingård och har specialiserat sig på Pinot Noir men man gör även en Chardonnay.

Namnet "Beetlejuice" kommer av att en utrotningshotad skalbagge som lever endemiskt på Nya Zeeland.

Vi dricker denna Pinot Noir till kalvlever Anglais med palsternackspuré och vid sidan har vi en sallad med bland annat granatäpple för att möta syran i vinet. Det fungerar aldeles utmärkt och snart är även Jen leverälskare som jag.

2007 Wooing Tree Pinot Noir Beetlejuice är OK men ganska grovt tillyxat. Det saknar till stor del elegans och finess. I doften hittar vi svarta vinbär och dito gelé. Det är ganska kryddigt och har också klassiska Pinot Noir-inslag av hallon och jordgubbar. Lite animaliska, köttiga toner dyker också upp.

I den ganska syrliga och kryddiga röda vinbärs-smaken finns det också konserverade sour cherries, fruktpastiller och en ganska kort eftersmak med gräs.

Vi luftade vinet ett par timmar vilket det tjänade på och det blev bara bättre med lite tid och snurrande i glaset.


Kalvlever Anglais

4 pers

500 g kalvlever, skuren i ganska tunna skivor
1 pkt bacon, strimlad
vetemjöl
2 msk kapris
1 msk smör
salt
peppar

Salta och peppra leverskivorna och vänd dem i vetemjöl. Ställ åt sidan och låt torka lite. Stek baconet. Lägg det på hushållspapper. Stek leverskivorna i lite smör några minuter per sida. Ta dem ur pannan och varmhåll. Lägg kaprisen i stekpannan där du stekt levern och fräs någon minut.

Servera levern med bacon och kapris och t ex palsternackspuré.
Palsternackspuré


4 pers

400 g mjölig potatis
200 g palsternacka
1 dl gräddmjölk
50 g smör
salt
vitpeppar

Skala potatis och palsternacka och skär i bitar. Koka tills de blir mjuka. Stöt med t ex ballongvisp. Tillsätt smör och gräddmjölk och mixa till en slät puré. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer: