Anpassad sökning

söndag, oktober 30, 2016

2014 First Drop Shiraz Mother's Milk


Den enda årgång Mothers Milk jag tidigare provat var 2010 och jag blev inte särskilt imponerad den gången. När 2014, som släpptes på Sb den 7 oktober och fortfarande finns i flera butiker runtom i landet, fick väldigt goda omdömen från flera håll, tyckte jag att det blivit dags för ett nytt smakprov.

First Drop Wines i Barossa Valley arbetar uteslutande med inköpta druvor från Barossa, Adelaide Hills och McLaren Vale. Firman gör en hel drös med viner på olika druvor, varav en del kanske inte är de första man tänker på när det gäller Australien. Vad sägs till exempel om Arneis, Barbera, Tempranillo eller Touriga Nacional?

Mothers Milk är ett ganska enkelt vin med druvor från tre vingårdar i Barossa. En i norra delen, en i östra och en i den västra. På Sb kostar 2014 Mothers Milk 159 kr. 

Tyvärr imponerar inte vinet på mig den här gången heller. Doften är trevlig med solmogna körsbär, blåbär, plommon och eukalyptus. Smaken är tät med svarta vinbär, plommon och körsbär. Här finns en trevlig uppfriskande syra men tyvärr också en tydlig ton av grön paprika. Det gör att Mothers Milk 2014 inte funkar alls för mig.


Pizza

söndag, oktober 23, 2016

2015 Luke Lambert Shiraz Crudo


Luke Lambert växte upp i Brisbane, startade eget för omkring tio år sedan och är den hetaste vinmakaren i Yarra Valley just nu. Kanske till och med den mest spännande i hela Australien!

Luke blev intresserad av vin genom sina föräldrar och redan i tonåren visste han att det var vinmakare han ville bli. Efter high school reste Luke till Europa och förälskade sig i en lite lättare stil på vinerna än som var vanligt hemma i Australien.  Efter ett par år på norra halvklotet återvände Luke Lambert till Australien och universitetet i Wagga Wagga, några timmars bilresa österut från Canberra. 

Efter avslutade studier i "wine science" fick Lambert jobb på Coldstream Hills i Yara Valley men startade ganska snart upp sin egen verksamhet. I dag gör Luke Lambert vin på Chardonnay, Syrah och Nebbiolo. Johan Lidby är svensk importör och i beställningssortimentet på Sb finns, förutom 2015 Shiraz Crudo ( 219 kr), också en Chardonnay (309 kr) och en Syrah (329 kr). Druvorna odlas ekologiskt men vingårdarna är inte certifierade.


Yarra Valley (klicka för större karta)

I alla Luke Lamberts viner är druvorna handplockade och kommer från enda vingård. Crudo har deklassifierade druvor från vingården Denton i nordöstra delen av Yarra Valley. Druvorna har jäst på den naturliga jästen och inga nya ekfat har använts.

Crudo betyder rå och på köksitalienska mer specifikt rått kött (eller fisk) och det finns en animalisk ton i vinets doft, tillsammans med något som närmast kan beskrivas som en blandning mellan olja och asfalt. Vi hittar också örter, gräs, plommon och björnbär. I munnen upplevs vinet som slankt med smak av röd frukt, blåbär, björnbär och ett knippe mynta. Gott, gott, gott och hatten av för Luke Lambert. Ett strålande hantverk!   

lördag, oktober 15, 2016

2013 Michael David Winery Petite Petit

2013 Michael David Winery Petite Petit

The Blues Highway, eller mer officiellt U.S. Route 61, går genom hela USA. Vägen följer till stor del Mississippifloden norrut, från New Orleans i söder, genom delstaterna Louisiana, Mississippi, Arkansas, Missouri, Iowa och Minnesota. 

Årets nobelpristagare i litteratur har gjort vägen odödlig genom den enormt betydelsefulla  LP:n Highway 61 Revisited från 1965. Men Sunnyland Slim, Johnny Young och James "Son" Thomas har hyllat den 2 300 km långa vägen.  





Strax före gränsen mot Kanada, går Route 61 förbi det pytelilla samhället Grand Marais vid Lake Superiors stand. Här ligger My Sisters Place som bland annat har 24 sorters hamburgare på menyn. En av dessa, the Goober Burger, har uppmärksammats av Travel Channels TV-program Bizarre Foods. 




Gooberburgaren är alltså en ganska vanlig hamburgare men med ganska udda topping av jordnötssmör och majonnäs. Eftersom både Jen och jag gillar jordnötssmör var det naturligtvis helt nödvändigt att testa. Första gången vi gjorde det var på våren 2013 och eftersom vi gillade den bisarra skapelsen, menade vi båda att vi kunde tänka oss att käka detta igen. Det dröjde tre och halvt år men nu hade det blivit läge igen.   




2013 valde vi att dricka Peter Franus Zinfandel från 2008 med druvor från Brandlin Vineyard på Mount Veeder till våra burgare. Ett vin som det endast producerades strax över 800 lådor av. Denna gång valde vi det enklare Petite Petit från Michael David Winery i Lodi.

Vinet är en blandning med 85% Petite Sirah och 15% Petit Verdot. Årgången är på Sb ersatt med 1014 och kostar 159 kr.



Petite Petit har mullig doft med mörka körsbär, björnbär och en något kryddig ton med kaffe och vanilj. Fatlagringen är tydlig och tyvärr också alkoholhalten (14,5%). I den fruktiga smaken hittar vi svarta vinbär och körsbär. Här finns också choklad och en animalisk ton av rökt bacon. 

Petite Petit är ett trevligt, om än enkelt vin, som vi gärna återvänder till. Det funkar så bra någon kan hoppas på till de knasiga burgarna med jordnötssmör och mayo.