Anpassad sökning

måndag, januari 24, 2011

2006 Shafer Relentless

2006 Shafer Relentless

Då och då är vi några vänner som träffas och äter middag där vi lagar varsin rätt som vi också bestämt vin till. I lördags hade det blivit vår tur öppna upp vårt kök och som vanligt bjöds vi på mycket god mat och dito viner.

Först ut var Jacob och Camilla som till de fantastiska, handplockade pilgrimsmusslorna med russin och kapris, serverade en vitlöks- och mandelpotatispuré. Till detta en mineralig, frisk och mycket trevlig Grüner Veltliner från FX Pichler.

Näst på tur var Michele från Milano som visade hur det ska gå till att laga pasta, även om sill kanske inte är den vanligaste fisken i italiensk matlagning. Tillsammans med bland annat kapris och lätt-torkade pomodorini i olja blev det en fantastisk rätt med ursprung i enligt Michele, Milanos bästa restaurang Aimo e Nadia.

Till detta serverades vi en Chablis från Drouhin som med sin friskhet från Granny Smith-äpple och citrus gjorde ett perfekt jobb.

Efter pastan blev det vår tur och vi serverade en steak-sandwich men istället för blåmögelostkrämen vi brukar ha som tillbehör, gjorde vi en buttermilk-dressing med aningen chilihetta.
Till detta hade vi tänkt oss att dricka 2005 Ravenswood Zinfandel Old Hill men vår enda flaska var vrålkorkad och istället fick det bli favoriten Relentless från Shafer.

Det är första gången vi provar 2006:an som om jag inte minns fel släpptes i mars förra året. Då kostade vinet 595 kr.

I doften hittar vi körsbär, hallon och blåbär. Här finns ganska gott om ek och vanilj men också ett animaliskt, rökigt inslag av bacon samt en bukett gröna örter och tjära.

Vinet har en ganska kompakt, tuggig munkänsla och här finns en hel del tannindamm tillsammans med en bärig smak av körsbär och björnbär och en lång eftersmak.

Precis lika bra som vi minns Relentless från tidigare årgångar!

Vi avslutar middagen med en mycket liten dessert på rårörda röda vinbär och vit chokladcréme och dricker till detta en flaska 2009 Braida Brachetto d' Acqui.

Charles Smith
Till sist ett tack till Margareta Lundeberg på Handpicked för en mycket trevlig provning av Charles Smiths viner. Restaurang 19 Glas lagade mycket god mat som var specialanpassad efter vinerna. Den rökta blodkorven och älghjärtat blev mina favoriter bland de 8 rätterna.

Jag har tidigare skrivit om ett par viner från Charles Smith som jag gillat och både Boom Boom! och The Velvet Devil fanns med på provningen. Allra bäst bland de provade vinerna (och som går att få tag på i Sverige) var 2008 K Syrah Morrison Lane (486 kr, privatimport).

2 kommentarer:

Alf Tumble sa...

Låter som en skön middag. Relentless är underbart vid rätt tillfälle! Jag gillade också blodkorven och tungan väldigt mycket på 19 Glas.

johan p sa...

Alf,

Tungan var enligt mig inte uppe på samma nivå som blodkorven - en rätt som jag haft problem med ända sedan första klass på Råå södra skola men som jag nu ska börja undersöka lite mera noggrant. Niklas gav mig finfina tips på vilka producenter jag skulle kolla upp.