Anpassad sökning

fredag, januari 14, 2011

2006 Blackbird Vineyards Merlot Arise

2006 Blackbird Vineyards Merlot Arise

Vi hade egentligen tänkt att servera viltpaté från Vrams Gunnarstorp på Söderåsen i Skåne till Blackbird Merlot Arise men ändrar oss och tillslut blir det istället kycklingbröst från Bjärehalvön  med en örtolja, rostade pinjenötter och lite granatäpplekärnor. Det blir gott!

 Jag läste en amerikansk artikel om Blackbird Vineyards runt 2005 och tyckte att vinerna därifrån lät mycket intressanta. När vi sedan skulle besöka Napa Valley i början av 2009 bokade vi in en provning av Blackbird-portföljen på Ma(i)sonry som förutom att erbjuda vinprovningar också är ett galleri för konst och design.

Blackbirds ursprungliga 10 ha vingård i Oak Knoll District i Napa Valley planterades 1997 med Merlot. I dag är alla Blackbirds 4 röda viner Bordeaux-blandningar med mer eller mindre andelar av Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och i ett fall även Malbec. Man gör även en rosé som jag dock inte har provat.
Blackbird-flight på Ma(i)sonry, februari 2009


Ma(i)sonry, Napa Valley

2006 var Arise en ren Merlot och kostade lite över 400 kronor när vi köpte det vilket var ungefär hälften av vad Bordeaux-blandningarna Contrarian, Paramour och Illustration gjorde. Vi häller om vinet några gånger och sätter näsan till. Upp kommer en tät doft med röd frukt. Främst mogna körsbär men i bakgrunden lurar mörkare bär som björnbär och svarta vinbär. Här finns också aningen tjära och choklad.

När vi smakar är det främst svarta vinbär vi tänker på men här finns också körsbär och hallon. Det finns en del mjuka tanniner och en skön friskhet som passar perfekt till granatäpplekärnorna i maten. Vinet har lång eftersmak och är väldigt fint balanerat.

2006 gjorde Blackbird 302 lådor Arise. Vinet låg 20 månader på franska ekfat där 8% var nya.

Tyvärr var detta vår sista kvarvarande flaska från Blackbird. Jag tror att vi måste åka till Kalifornien snart igen.

1 kommentar:

Niklas Jörgensen sa...

Instämmer! Fantastiskt bra vin och jag är tacksam jag fick ta del av den.

Hoppas Sideways-effekten sitter i så du får köpt fler Arise för under femhundringen. Få Pomerol-slott kan matcha denna kvalitet i samma prisläge.

MVH

Niklas