Anpassad sökning

söndag, januari 23, 2011

2001 Cloudy Bay Chardonnay


Jag brukar inte skriva om samma slags vin två gånger om det inte gått ganska lång tid mellan tillfällena men det finns två anledningar till att denna Chardonnay från Cloudy Bay på Nya Zeeland dyker upp här två gånger på mindre än en månad. För det första handlar det om att vinet när vi drack det på nytt i fredags presterade på en helt annan nivå än på nyårsafton.

Denna gång när vi dricker vinet till maten och flaskan är ganska nyöppnad upplever vi vinet som ungt och vibrerande med en härlig doft av mineral, apelsin och nötter. Smaken är frisk och av den beska jag upplevde förra gången märks inte ett spår.


Den andra orsaken är att jag upptäckte att det inte finns något recept på hamburgare caprese som vi lagat och ätit vid ganska många gånger men som alltså inte lyckats hamna bland recepten. Hamburgarna (eller baconburgarna) som helst ska serveras i pitabröd är perfekta när det inte finns så mycket tid och ork för någon mera komplex matlagning.


Hamburgare caprese

2 pers

300 g malet oxkött
salt
svartpeppar
2  tomater, skivade
125 g mozzarella, skivad
1 rödlök, skivad
0,5 dl olivolja
0,5 dl balsamvinäger
en nypa socker
2 msk färsk basilika, strimlad

Blanda olja, vinäger, salt, peppar och socker i en skål. Lägg i tomat, lök, mozzarella och strimlad basilika. Låt stå och dra i 30-60 minuter.

Forma två hamburgare av köttet. Salta och peppra och stek några minuter på varje sida. Stek bacon vid sidan av om så önskas. Lägg burgare (och bacon), caprese och några basilikablad i ett uppvärmt pitabröd.
Baconburgare caprese

Inga kommentarer: