Anpassad sökning

lördag, januari 08, 2011

2007 Robert Mondavi Winery Fumé Blanc Reserve To Kalon Vineyard


Fumé Blanc är inte vad jag trott; ett namn förbehållet fatlagrad Sauvignon Blanc från USA. Fumé handlar inte alls om rökighet i vinet utan om Poilly-Fumé i Loiredalen som var den stora inspirationskällan för Robert Mondavi som hittade på namnet för att särskilja detta nya torra vin på Sauvignon Blanc från de söta han tidigare gjort. I dag används namnet i USA som en synonym till Sauvignon Blanc.

Vi har hittills inte varit speciellt imponerade av Sauvignon Blanc från Kalifornien men detta från Robert Mondavi Winery gillar både jag och Jen.

Vinet har tydlig doft från fatlagringen men annars tydliga Sauvignon Blanc-kännetecken som krusbär, nässlor och aningen kattlåda. Vidare finns det fläder och grape i den blommiga doften.

Fatlagringen återkommer i den mjuka smaken tillsammans med citron, clementin och krusbärsläsk (någon som minns Kiviga Kruse från Falcon, (fast det fanns kiwi i den också)?). Avslutningen är aningen bitter.

Vi dricker detta goda vin till quesadillas med räkor, creamed corn och en enkel tomatsalsa och det fungerar utmärkt.


Quesadillas med räkor

2 pers

4 tortillas (vi gör det enkellt för oss och köper färdiga)
1/2 kg räkor med skal
1/2 lime, pressad
150 g färsk chorizo
olivolja
5 salladslökar
125 g riven cheddar
2 msk hackad jalapeno
1/2 dl hackad koriander

Skala räkor och pressa över limesaft. Grovhacka salladslöken. Ta ut chorizoköttet från korvskinnet. Stek korvsmeten i olivolja. Strö 1/4 av osten på en tortilla. Lägg på hälften av; räkorna, chorizo, salladslök, jalapeno och koriander. Strö över ost. Stek i olivolja i stekpanna tills tortillan får fin färg. Vänd och stek andra sidan. Gör samma sak med nästa tortilla.
Quesadillas med räkor som serveras med tomatsalsa och creamed corn

4 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Creamed corn två dagar i sträck? Nu blev ju jag sugen på den igen!

Tack för din rakt igenom fantastiska middag som du och Jen bjöd upp till! Många nya viner jag kunde pricka av där. Och samtidigt konstatera; Kalifornien is the shit...

MVH

Niklas

Claes sa...

Gillar man Sauvignon Blanc och är inne på att testa de bästa från USA får man inte missa Ojai McGinley Vineyard SB 2009. Finns i BS på SB. Adam Tolmach gör ett av de mest kompromisslösa SB vinerna över huvud taget.
/claes

johan p sa...

Niklas,

Tack själva! Ytterst trevligt att ha er här.

Det var ju inte meningen att du skulle se att det var rester vi bjöd på!

Skulle också vilja revidera ditt uttalande något: Kalifornien och Christos Kokkalis is the shit.

johan p sa...

Claes,

Jag har provat Ojai McGinley 2007 men tyckte inte alls om det. Samma sak har det varit med de andra lite mer exklusiva Sauvignon Blanc från Kalifornien som jag testat. Men eftersom smakpaletten ändras kanske jag borde ge det ett nytt försök.