Anpassad sökning

söndag, juni 13, 2010

2008 Charles Smith Wines Merlot The Velvet Devil


Efter att Boom Boom! gjorde sådan succé på vår Syrah/Shiraz-
provning härförleden är vi nyfikna på att prova mer vin från Charles Smith Wines i Washington State.

Kalifornienfödde Charles Smith har ett förflutet bland annat som manager för ett rockband i Köpenhamn men flyttade tillbaka till USA och startade K Vintners och så småningom Charles Smith Wines i Walla Walla Valley i Washington. 2009 blev han vid Food & Wine American Wine Awards utsedd till Winemaker of the Year.

Största delen av frukten till The Velvet Devil kommer från Wahluke Slope AVA (59%) och Yakima Valley AVA (31%) med mindre andelar från Horse Heaven Hills (5%) och Walla Walla (5%).

Charles Smiths viner är gjorda för omedelbar konsumtion men vi ger det några omhällningar och ett par timmar i karaff.

Vinet har en mycket bärig doft med körsbär, både ljusa och mörka, färska och konserverade och dessutom Kirschwasser. En rökig ton svävar över det hela.

Smaken är mycket mjuk och här finns nästan inga tanniner alls, bara en mycket svag torrhet. Det är gott om bär men de mörka har fått stå tillbaka för de ljusare röda. Fatlagringen (franska fat) är mera påtaglig i smaken än i doften. Lite lakrits har också letat sig in i bilden.

The Velvet Devil har fått blandat mottagande. Gary Vaynerchuck som annars gillar Charles Smith blev inte övertygad och delade ut 84 poäng. Vi gillar i alla fall vinet och för 110 kronor kan man knappast vänta sig något mästerverk.

Vi är sugna på kött till vinet och det blir varsin halvkilos entrecôte med potatisgratäng och haricots verts. Det som blir kvar i flaskan sippar vi på till utmärkta komedin "In the Loop".

2 kommentarer:

Gunnar sa...

Hamnade av en slump på din blogg när jag letade zinfandelfakta. Satan i gatan vilket mat och vinengagemang!
Tack för stor inspiration.

johan p sa...

Tack själv Gunnar och välkommen hit!