Anpassad sökning

fredag, januari 14, 2011

2008 Quady Winery Black Muscat Elysium

2008 Quady Winery Black Muscat Elysium

Att hitta amerikanskt dessertvin på Sb är inte helt lätt. I best- sortimentet finns för närvarande ingenting och i det ordinarie endast La Salle Muscat Viognier Chenin Blanc. Jag letar istället upp denna Black Muscat i en butik i Bryssel och tänker genast på nötter och choklad.

Vi testar med en pecan cobbler och chokladfondant och finner att det fungerar bra men bestämmer oss för att istället för att servera vispad grädde till får det bli vaniljglass.


Quady Winery i Madera som ligger i San Joaquin Valley, ca tio mil från Stilla havskusten en bit söder om San Francisco, har specialiserat sig på söta viner - både vita och röda. Firman drivs av Andrew and Laurel Quady som gjorde sitt första söta vin 1975.  

Jag gillar Elysium! Vinet är inte så där kväljande sött som dessertviner ibland kan bli utan har något friskt över sig. Vinet kostade cirka 125 kronor för en 37,5 cl flaska.


Pecan Cobbler

8 pers

Pajskal
3 dl mjöl
1 msk socker
1/2 tsk salt
1,5 tsk bikarbonat
60 g smör
1 dl gräddmjölk


Fyllning

4 ägg
2 msk
gräddmjölk
1,5 dl farinsocker
60 g smält smör
2 dl sirap
1/2 tsk kanel
1/4 tsk salt
1/2 tsk vaniljextrakt
1,5 dl pecannötter
 

Värm ugnen till 180°. Smörj en ugnsfast form som rymmer ca 2 liter.

Pajdeg: Blanda mjöl, socker och bikarbonat. Dela det kylskåpskalla smöret i mindre bitar och knåda snabbt ut det i mjölet. Det ska bli som en grynig massa. Tillsätt gräddmjölken och knåda eller mixa tills du har en ganska kladdig deg. Tryck ut degen i formen

Fyllning: Vispa ihop ägg, gräddmjölk och farinsocker.  Rör i det smälta smöret, sirap kanel, salt och vaniljextrakt.


 Lägg pecannötterna i formen och häll fyllningen ovanpå. Grädda tills fyllningen stannat ca 45-60 minuter. Strö över lite flingsalt och servera med vaniljglass eller grädde.

Originalreceptet kommer från Homesick Texan.

Pecan cobbler

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hade förmånen att få träffa paret Quady i somras. Otroligt trevliga och mysiga. Deras viner är också stora personligheter och det är en skam att de inte längre finns på svenska marknaden.
http://ohmansmatovin.wordpress.com/2010/06/01/drinks-with-the-quadys/

johan p sa...

Jag visste inte att Quady tidigare funnits i Sb:s sortiment. Instämmer naturligtvis med dig och hoppas att någon importör känner sig manad att anta utmaningen och försöka få in dem i sortimentet igen.

Eva sa...

Nu nånting heeelt annat. Stekpannor. Iittala har 30% rea på sina grejer och jag tänkte att en ny stekpaan behövs ju alltid. Vi har en liten teflon, en mellan teflon och en mellan gjurjärn. Är det dags att köpa en stor stekpanna? Eller en m ed metallahndatg som kan stå i ugnen? Vad har du för stekpannor? Du har en med räfflor om jag inte minns fel. Gör den dig lycklig?

johan p sa...

Eva,

Givetvis kan vi prata stekpannor!

Jag använder mest min supergamla men väl inoljade gjutjärnspanna som är ca 25 cm men jag har också en stor rostfri från Vogel som är ca 30 cm som ofta är i bruk. Om det behövs något litet har jag en i gjutjärn från Skeppshult som är ca 15 cm.

Grilljärnet (den med räfflor) är stor, ca 30 cm och den ger snygga randiga biffar eller vad man nu vill ha randigt. Också den är från Skeppshult. Jag använder den ganska ofta men den kan inte ersätta ett vanligt stekjärn.

Teflon och liknande beläggningar i pannor och stekjärn och som kan skadas gillar jag inte.

Eva sa...

En stor rostfri får det nog bli då. Och en dag kan den lilla teflonen bytas ut mot nåt annat litet. Jag gillar gjutjärnspannan men pannkaks-mannen älskar teflonen. Tack för hjälpen och mmmm... vad god amerikamiddagen verkar!