Anpassad sökning

söndag, januari 02, 2011

Ferrari Brut

Ferrari Brut

Vi fortsätter nyårsmiddagen med denna utmärkta blanc de blancs från Cantine Ferrari i Trentino.

Guilo Ferrari ville göra lika bra mousserande vin som de gjorde i Champagne och efter studier i Montpellier återvände han till Trentiono i norra Italien där han var först med att plantera Chardonnay. 1902 gjorde Guilo sitt första bubbel.

I mitten av 1900-talet utnämnde Guilo Ferrari sin kompis Bruno Lunelli att ta över företaget och det ägs fortfarande av familjen Lunelli.

Ferrari Brut tillverkas på traditionellt vis som det kallas när den andra jäsningen sker i flaskan. Precis som riktig Champagne.

Doften är fruktig av gula äpplen men här finns också en liten brödighet. Vinet har härligt hög syra och smak av citrusfrukt, äpple och kex.

Det här gillar vi och jag är glad att jag laddade upp med flaskor som räcker även till kommande kalas!

Vi drack Ferrari Brut för att kickstarta firandet och återkom till samma vin då det var dags för en liten portion Crème Ninon och vi har så klart bubblet både i glasen och i soppan. Vi dekorerade soppan som serverades ur espressokoppar, med några brödkrutonger men hoppar över den annars obligatoriska grädden eller gräddfilen.

Receptet nedan kommer från Paul och Norbert.


Crème Ninon

 6-8 pers (som förrätt)


1 dl finhackade schalottenlökar
2 msk smör
1 st selleristjälk, hackad
3 dl kraftig hönsbuljong
2 dl grädde
3 dl fina gröna ärtor (petit pois)
Lite pressad citron
Salt
Nymald vitpeppar
1 skvätt torr sherry
1 dl mousserande vin

Fräs löken i smör. Tillsätt selleri, buljong och grädde. Sjud i tio minuter. Häll i ärtorna och koka upp. Mixa sedan soppan. Smaka av med citronsaft, salt, peppar och en skvätt torr sherry. Slå i mousserande vin innan servering.

Inga kommentarer: