Anpassad sökning

fredag, januari 14, 2011

2008 Diatom Chardonnay Babcock Vineyard

2008 Diatom Chardonnay Babcock Vineyard

Vi bjuder in Niklas och Den långe jugoslaven med familjer till middag som borde blivit av för länge sedan. På ett tidigt stadium bestämmer jag mig för att genomgående försöka bjuda på vin från USA, helst endast från Kalifornien. Det finns inte någon speciell anledning till det förutom att jag vill det. För att till slut få ihop det hela blir det också en liten utflykt till Oregon.

Vi börjar dock i södra Kalifornien, närmare bestämt i Santa Rita Hills där Greg Brewer håller till och bland annat gör kompromisslösa Chardonnayviner under egna etiketten Diatom.

Vinerna jäser så kallt som möjligt på ståltank eller väl begagnade neutral franska ekfat och har galet hög alkoholhalt. Enligt etiketten är det 15,7% i vår flaska med druvor från Babcock Vineyards och trots hård konkurrens från Blackbird Vineyards och Ridge är detta utan tvekan dagens bästa vin! 

Precis som i kommande poster från den här middagen förde vi inte några anteckningar om vinerna. Vi ville mycket hellre bara njuta av goda drycker och trevligt sällskap. Dock hann vi med några snabba smakprov när vi såg till att vinerna fick andas lite.

I Diatom Chardonna Babcock Vineyards hittar vi omogen ananas, clementin och kokos. Vinet har en tydlig mineralton tillsammans med gräs.

I den friska smaken finns det Granny Smith-äpple, ananas, söta päron och mineral.

Ett fantastiskt bra vin som är mer Chablis än cali-chard. Fungerar jättebra till våra potatispuckar med farsans stenbitsrom och en liten klick crème fraîche på toppen.

Diatom Chardonnay från Babcock och Huber Vineyards i årgång 2009 finns för närvarande i beställningssortimentet.


Potatispuck

6 st

500 g fast potatis
3 msk hackad gräslök
1/2 dl crème fraîche
salt och vitpeppar

Koka potatisen mjuk. Stöt del lätt - se till att det finns bitar kvar och att allt inte blir mos. Rör i gräslök och crème fraîche. Smaka av med salt och vitpeppar. Lägg i plastfolie och forma en rulle i ungefär samma diameter som någon hög dessertring du har liggande. Lägg rullen i kyl några timmar. Skär i 6 delar och lägg med hjälp av ringen stenbitsrom ovanpå potatispucken.

1 kommentar:

Niklas Jörgensen sa...

Japp! Kvällens vin och kombon var klockren! Hade glädjen att få prova 2007 Diatom Clos Pepe igår. Lika urläcker den.

MVH

Niklas