Anpassad sökning

söndag, januari 30, 2011

2007 Ferrari-Carano Cabernet Sauvignon


Via Muram International finns det i Sb:s beställningssortiment för närvarande fyra olika viner från Ferrari-Carano och ytterligare två släpps den 1 februari. Vi har tidigare inte provat något vin från Ferrari-Carano som även sysslar med olivolja men både Jen och jag gillade firmans blend på 75% Cabernet Sauvignon, 14% Syrah och 11% Petit Verdot, som går under namnet Cabernet Sauvignon och vi  kommer att försöka prova fler F-C viner framöver.

Ferrari-Carano har separata anläggningar för röda och vita viner och de röda görs på den östra sidan av Alexander Valley, utanför Geyserville. Druvorna till gårdagens vin kommer från de två vingårdarna LookOut Mountain och RockRise Mountain som ligger mellan 200 och 400 m ö h. Vinet har legat 19 månader på franska fat där 72% var nya.

Vi luftar vinet hela dagen och när vi sätter näsorna till möts vi av en ganska bedårande doft av blåbär, svarta vinbär, körsbär och björnbär. Här finns också mjölkchoklad, tjära, fudge och en ton av friskt nyklippt gräs.

Vinet är mjukt men har en del tanniner. I smaken finns det mörka, saftiga körsbär tillsammans med blåbär, svarta vinbär och en balanserad och ganska blygsam dos fat. Riktigt bra!

Vinet hållet 14,5% alkohol men av detta märks ingenting och eftersmaken är galet lång. Snyggt!

Maten vi åt är kanske långt ifrån vad som borde passa vinet bäst men det fungerade ända helt OK. Givetvis är det hettan i vår kanin som kokats i ancho- och chipotlesås som ställer till med problem men galet gott blev det det och såsen kan jag varmt rekommendera till alla slags tex-mex rätter. Själv kommer jag till exempel att använda den nästa gång vi ska käka enchiladas.


Kanin i chipotle- och anchcosås

4 pers

1 kanin, styckad i sex delar
salt
peppar
1 msk oregano
1 tsk timjan
25 g ister
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
4 dl chipotle- och anchcosås

Salta och peppra kaninbitarna. Blanda mjöl med oregano och timjan. Doppa kaninen i mjölblandningen. Stek kaninen i ister i en gryta, lite åt gången och lägg efterhand köttet åt sidan. Stek sedan lök några minuter och därefter vitlök ytterligare någon minut. Tillsätt ett par matskedar av mjölblandningen och fräs vidare några minuter. Lägg sedan tillbaka kaninen och häll på chilisåsen. Sjud på svag värme tills köttet enkelt lossnar från benen. För vår vildkanin tog det ca 2,5 h. Rör om då och då och tillsätt mer vätska om det blir torrt. Servera med ris och/eller tortillas och en sallad.

Originalrecept från The Texas Cowboy Cookbook av Robb Walsh.

Chipotle- och anchcosås

6 dl kycklingbuljong
100 g hackad gul lök
3 vitlöksklyftor, hackade
10 torkade chilis (ta vad du gillar, med tanke på att jag döpte såsen till chipotle- och anchcosås var det så klart dessa sorter jag använde)

Ta bort kärnorna från chilin och skär dessa i mindre bitar. Koka upp buljong med resten och ingredienserna och sjud i ca 15 minuter eller tills chilin blir riktigt mjuk. Mixa med stavmixer eller i blender. Det som blir över kan sparas i kylskåp några veckor.

Originalrecept från The Texas Cowboy Cookbook av Robb Walsh.

Kanin med chipotle- och anchcosås i vetetortilla

Inga kommentarer: