Anpassad sökning

måndag, januari 17, 2011

2008 Restaurang Pontus! / Barone Pizzini Naked


Naked är det tredje vinet som Pontus Fritiof och sommeliererna på Restaurang Pontus! med Mario Moroni i spetsen, tagit fram. De tidigare vinerna; Pussy, King of the Pirates och The Pump House Gang gjordes tillsammans med med Xavier Vignon men denna gång har man vänt sig till Italien och i samarbete med vinmakaren Paolo Caciorgna på firman Barone Pizzini i Toscana tagit fram en troligtvis unik blandning av med ekologiskt odlad Sangiovese (60%) och Carignan (40%).  Att som siten Whats up Sthlm kalla vinet för "världens första Super Tuscan" är dock kanske att ta i lite...

Precis som tidigare kommer namnet på vinet från en av böckerna på restaurangens fototapet. Naked från 1997 är  en samling noveller av amerikanske Davis Sedaris.

 Naked doftar körsbär och cassis som kryddas med lakritsrot och vitpeppar. De 18 månaderna på 30% nya franska fat har satt sina spår.

Smaken är frisk och bärig med körsbär och björnbär. Här finns också svartpeppar och aningen alkoholhetta. Eftersmaken är lång och det finns ganska gott om tuggiga tanniner.

Några år i källaren skulle nog inte skada Naked. Till kvällens mat; skinkstek som penslats med citrussaft (citron och clementin) blandat med lönnsirap och pepperoncino och som vi bland annat serverar med en skysås och färska clementinklyftor, alltså som är både syrlig, söt och har lite hetta i sig, fungerar det utmärkt.

Skinkstek med skysås, stekt potatis, clementin och sirapsstekt brysselkål.

Inga kommentarer: