Anpassad sökning

måndag, juni 28, 2010

2008 Charles Smith Wines Syrah Boom Boom!


Efter att Boom Boom från Charles Smith i Washington gjorde succé på vår Syrah/Shiraz-provning i slutet av maj vill vi såklart dricka vinet till mat. Eftersom vi för närvarande tillbringar lite tid hos föräldrarna på Råå och vädret är strålande, är det ett utmärkt tillfälle att grilla.

Sötfruktiga Boom Boom! klarar mat med lite hetta och till dagens hamburgare med nyfriterade pommes blir det en rökig majonnäs och en fruktig BBQ-sås med hetta från torkad chili.

Vinmakaren Charles Smith i Walla Walla Valley, Washington State återvände till USA efter en tid i Köpenhamn som rockbandsmanager. Hemma i staterna startade han först K Wintners innan hans "Modernist Project" som han kallar Charles Smith Wines, drogs igång med billigare vin gjort för omedelbar konsumtion. 2009 blev Charles Smith av amerikanska Food and Wine Magazine utsedd till Winemaker of the Year.

Boom Boom Syrah har en rökig doft med fruktiga toner av plommon, björnbär, blåbär och katrinplommon.

I munnen är vinet mjukt men med en liten aning tanniner och lite kärva kärniga drag. Här finns gott om solmogna björnbär, körsbär och plommon men även lite lingon.

Charles Smith har med Boom Boom! lyckats skapa ett publikfriande vin som passar utmärkt till BBQ och som har tillräckligt med söt fruktighet för att det ska klara lite heta toner i maten. Det är definitivt inget stort vin men för sitt pris på 124 kronor är det alldeles utmärkt. Eller som Charles Smith själv säger: "It's just booze, drink it!"


Het, fruktig BBQ-sås

2 dl Coca-Cola
1 dl chili sauce
400 g krossade tomater
1/4 dl honung
2 msk äpplecidervinäger
1/2 msk liquid smoke
1/2 msk dijonsenap
1 msk Worstershiresås
5 katrinplommon, hackade
1 torkad chili, hackad
salt
svartpeppar

Koka ihop i 15-30 min. Kör med stavmixer och smaka av med socker, salt och peppar. Koka ner till önskad konsistens.

Johan P grillar hamburgare.

8 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Från rockbandsmanager till vinmakare; där har vi en som tänjer gränser till den grad att Arbetsförmedlingen jublar!

Har precis själv haft några Washington State-upplevelser; en utöver det vanliga! Kommer en post idag...

Ha det bra i Skåne Johan; själva får vi vänta ännu en månad...

/Niklas

johan p sa...

Charles Smith har tagit med sig en hel del rockmanér till marknadsföringen av sina viner (och sig själv). Ganska uppfriskande faktiskt!

Jag har väldigt lite erfarenhet av Washington State men är bland annat nyfiken på att prova Riesling från andra än Chateau Ste. Michelle.

Skåne är fantastiskt, skynda dig hit!

Niklas Jörgensen sa...

Vi kanske mer än skyndar! Snacket har börjat gå i familjen om att återvända! Börjar bli allvarligt nu...

Nå, vi får se. Mer Washington ska det drickas hursom!

johan p sa...

Är det LA som i så fall är målet? Förståndigt att göra slag i saken när barnen är små.

Själv känner jag mig inte färdig med vår vackra huvudstad och inte riktigt beredd på att tillbringa vintermånaderna i blåsten och regnet på västkusten.

Sorella låter fantastiskt! Har inne en beställning på en Syrah från Goedhart. Utforskandet av Washington fortsätter...

Niklas Jörgensen sa...

Nope, LA är helt ute ur bilden. Det är mer Lundatrakterna i så fall som gäller. Ska kika runt extra mkt i sommar - vi har sagt att ett beslut ska tas inom ett år.

Mycket som hägrar men främst är det boendekvaliteten och närheten till all familj.

Får se....

Sorella, Champoux, Ciel är viner du skulle gå igång på!

ola sa...

kul med Boom Boom på bloggen - och att det funkade bra med sommarBBQn på Råå såklart. Ja, den var en fin publikfriare och favorit som gick hem hos de flesta av oss som jag minns det från provningen. Tog ni med er ner från samlingen, eller beställde ni ner till lokala bolaget?

johan p sa...

Ola,

Det var så klart nödvändigt att prova Boom Boom! på egen hand, utan distraktion från varken dyrt Hermitage eller billiga papplådevarianter...

Jag har gjort massiva beställningar till nyöppnade Sb:butiken på Råå och alla utom min revisor är nöjda!

ola sa...

Haha! Kunde väl nästan tänka att det var lokala beställningar som gällde, annars hade det väl krävts någon typ av fraktbil ner från Stockholm. Kul för lokala handlarn - they don't know what hit them!!
Förstår att alla andra inblandade är nöjda också (likväl till revisorns förtret!) Ser fram emot fler sommartips framöver! :)