Anpassad sökning

fredag, januari 11, 2008

2006 Rabl Riesling Steinhaus

Detta österrikiska skruvkorksvin från Langenlois i Kamptal har trevliga mineraltoner och den ganska höga och friska syran matchar fint vår citronkryddade torsk. Citrus (citron och mandarin) återfinns också i vinet som dessutom smakar och doftar grönt äpple och har en nyans av päron och är lite, lite bittert. Jen hittar också mango när temperaturen stigit något. Jästigheten i doften som är ganska påtaglig direkt vid öppnandet har försvunnit när det är dags att dricka och äta. Vinet har då luftats i ca 3 timmar. Eftersmaken är förhållandevis lång på denna utmärkta budgetriesling.

Som vanligt är det inte utrotningshotad torsk vi äter. Till den citron och dillkryddade fisken serverar vi salsa verde, pressad potatis och en grönsallad med solroskärnor.


Torskfiléer limone med salsa verde

2 pers

350 g torskfilé
1 liten citron
½ tsk salt
1 msk vetemjöl
vitpeppar
2 msk finhackad dill

Riv skal från citronen och blanda med kryddor, dill och vetemjöl på en tallrik. Pressa saften ur citronen. Vänd filéerna i citronsaft och sedan i mjölblandningen. Skaka av överflödigt mjöl. Stek i en blandning av olja och smör ca 2 min på varje sida.


Salsa verde

250 g gröna ärtor
½ vitlöksklyfta
några blad färsk mynta
1 nypa salt
saft av ½ citron
5 msk olivolja
svartpeppar

Koka ärtorna. Kör ärtor, mynta, och salt i mixer. Tillsätt citronsaft och olivolja. Smaka av med svartpeppar.

Servera med citronklyfta och pressad potatis.

Inga kommentarer: