Anpassad sökning

tisdag, januari 01, 2008

1998 Comte Audoin de Dampierre Grand Vintage

1998 Comte Audoin de Dampierre Grand Vintage

Jag föredrar att dricka nyårsaftonens Champagne till mat och välja ett billigare bubbel till tolvslaget då smaklökarna är så utmattade att de inte känner skillnad på en riktigt god flaska mousserande vin, pommac eller xider med inbyggt glitter (nåja, det hade man kanske ändå gjort). Därför dricker vi Comte Audoin de Dampierre Grand Vintage från 1998 till våra förrätter som vi inhandlat på utmärkta Lagmarks i Helsingborg. Torbjörn Lagmark var föregångare till Rikard Nilsson, Tina Nordström och Niklas Ekstedt som nordvästskånsk kock i TV. Han driver nu bland annat butik på Sundstorget mitt i staden där han säljer smårätter för 20 kronor styck eller strax däröver. Vi väljer ut kalvcarpaccio med parmesan, lax på rågbröd, favoriten fasanpaté och några fler och kompletterar med farsans stenbitsrom som jag tjatat om flera gånger på den här bloggen. Gott till Champagnen!

Den gode grevén Audoin de Dampierre har lyckats med bedriften att skapa en riktigt bra Champagne trots att den kommer från området norr om staden Reims, ofta i utkanten eller till och med utanför vinkartor som visar området Champagne. Druvorna köps dock in från premier- och grand cru-byar.

1998 Comte Audoin de Dampierre Grand Vintage har tjock, härlig mousse. Doften signalerar rostat bröd, äpple, mineral och lite jästiga toner. Äpplet, mineralen och brödet, dock ej lika rostat återkommer i den härligt komplexa och fylliga smaken och en eftersmak som hänger kvar länge.

Till huvudrätten som på årets sista dag består av en viltgryta med dovhjort, kantareller, steklök och gräddig sås planerar vi att dricka en Syrah från Santa Ynez Valley i South Central Coast, Kalifornien. Det vinområde som ligger närmast Los Angeles. Men vår 2003 Zaca Mesa Syrah är helt platt och tyvärr korkskadad.

Charlotta som vi firar nyåret med, plockar då fram en 2005 Crozes-Hermitage Les Launes från Delas som tyvärr också den visar sig skadad och odrickbar. Vi har då en flaska med samma druva men nu i Australiensisk tappning att sätta vårt sista hopp till. 2005 Penfolds Thomas Hyland Shiraz visar sig vara oskadad och fungera bra till maten men visst är det en stor besvikelse att det inte gick att dricka Zaca Mesan som fått väldigt fina lovord i USA.

Grytan var mycket god och efter en underbar dessert på mandelchokladkakor, vaniljglass och hallonsås som Charlotta står för vandrar vi den korta vägen ner till landborgen för att se de fantastiska fyrverkerierna som de tokiga danskarna skickar upp på andra sidan sundet. Som vanligt är den danska sidan tusen gånger värre än den svenska och när vi vänder hemåt efter en halvtimme har det i stort sett slutat helt att skickas upp raketer från den svenska sidan men från danskarna märks ingen avmattning alls.

Sa jag Gott Nytt År?!!


Hjortgryta

4 pers

500 g grytbitar av hjort (vi använder innerfilé av dovhjort)
½ dl vetemjöl
½ tsk salt
2 msk smör
5 dl vatten
2 msk viltfond
7 krossade enbär
1 tsk krossad grönpeppar
200 g kantareller
100 g små steklökar
1 vitlöksklyfta
3 dl vispgrädde
1 tsk dijon-senap
1 msk tomatpuré
2 tsk svart vinbärsgelé

Skala steklöken. Blanda mjöl och salt i en plastpåse. Lägg i köttet och skaka om så att mjölet fördelas jämt över bitarna. Bryn köttet i stekpanna. Sänk värmen och häll på vattnet. Lägg i enbär, grönpeppar viltfond och vatten. Stek svamp, och steklök i smör och lägg detta i grytan. Lägg på lock och sjud på svag värme 1-2 timmar beroende på vad för kött du använder. Rör om någon gång under denna tid.

Tillsätt vitlök, grädde, senap, tomatpuré och gelé. Rör om och låt koka utan lock tills såsen är lagom tjock. Smaka av med salt och peppar.

Servera med pressad potatis och kokta morotsstavar.

Inga kommentarer: