Anpassad sökning

lördag, januari 19, 2008

2006 Eroica Riesling (Chateau Ste. Michelle & Dr Loosen)

Det har kliat i fingrarna att få öppna en flaska av detta samarbete mellan Chateau Ste. Michelles Bob Bertheau i Washington State och Ernst Loosen i Mosel-Saar-Ruwer. Första årgången av Eroica, döpt efter Beethovens tredje symfoni kom 1999 och vinet har blivit kraftigt uppmärksammat och hyllat sedan dess av den inhemska pressen. Till alla med allmänna fördomar mot amerikanska viner och i synnerhet de vita kan jag direkt säga att detta är ett utmärkt vin!

Druvorna hämtas från olika vingårdar med olika klimat och jordmån som var och en bidrar med sin speciella karaktär. Doften är fräsch av citron, gula äpplen, persika, ananas och svagt av metall. Lite men härlig sprits och mineral i smaken som inte är helt torr och härligt hög syra. Vinet är fruktigt och blommigt. Jag hade möjligen önskat en lite längre eftersmak.

Vi äter idag räkor med en Rhode Island sås men vinet fungerar bättre på egen hand. Ett lyxigt hyggevin som danskarna skulle säga.

Nu ser jag fram emot att få prova Saint M Riesling. Ett nytt vin från Chateau Ste. Michelle som Ernst Loosen ligger bakom.


Rhode Island-sås

4 pers

2 dl gräddfil
1,5 dl majonäs
3 msk chilisauce
2 msk hackad ättiksgurka
1 msk hackad rödlök
svartpeppar

Blanda alla i ingredienser. Låt stå i kyl någon timme innan servering.

Inga kommentarer: