Anpassad sökning

lördag, januari 12, 2008

2003 Ojai Syrah Vernas Vineyard

Jag vet inte varför vingården som Tommy Walker köper tillsammans med sin fars avlidne älskarinna i första säsongen av tv-serien Brothers and Sisters har samma namn som det riktiga vineri som Adam och Helen Tolmach driver sedan 1983 i den lilla byn Ojai i Santa Barbara. Är det kanske en form av smart produktplacering från det lilla vineriet som endast tillverkar 6000 lådor vin om året?

Ojai Vineyard gör 15 olika typer av vin men odlar inte alla druvor själv utan köper in från andra odlare. De flesta vinerna är dock inte blandningar av dessa inköpta druvor utan rena vingårdsviner. På Systembolaget finns för närvarande bara det vin som vi druckit i dag från Ojai och endast i ett mycket litet antal, 8 flaskor i hela landet men i beställningssortimentet finns det två andra varianter av Syrah, två Pinot Noir, en Grenache och en Sauvignon Blanc.

Vi väntar oss ett fruktigt vin med kryddor i smaken som kräver mat med mycket smak och jag tror att våra köttfärsbiffar med långlagrad prästost och dressing med pepparrot och honungsglacerade morötter ska vara en bra matchning och det visar sig vara mitt i prick.

Vinet är djupt rött och doftar mycket frukt – jordgubbar, björnbär, körsbär och plommon, fat, örter och charkuterier. Smaken är också den fruktig, nästan lite sötaktig och aningen pepprig. Stor med bra syra och behaglig strävhet. Fungerar förträffligt till maten och efteråt plockar vi fram en parmesan och vinet fungerar mycket bra med denna också. Flaskan innehöll mycket fällning och en riktig dekantering var nödvändig.


Ostfyllda köttfärsbiffar med pepparrotsdressing

2 pers

400 g nötfärs
1 dl lagrad ost (vi använder i dag en långlagrad prästost)
1 ägg
0,5-1 dl mjölk
salt
peppar

Pepparrotsdressing

0,5 dl majonnäs
1,5 dl gräddfil
5 msk riven pepparrot

Sätt ugnen på ca 185 grader. Blanda färsen med lite salt och peppar. Knäck ägget och rör ihop med mjölken till en fin och smidig färs. Dela upp och forma 4 biffar. Riv osten. Gör en grop och fördela osten i biffarna. Stek biffarna på båda sidor och grädda dem klara i ugnen ca 10 minuter på ett ugnsfast fat. Blanda ihop majonnäs, gräddfil och pepparrot till dressingen.

Servera med kokt potatis och honungsglacerade morotsstavar. Dessa gör vi genom att skära morötter i stavar och koka nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten. Stek dem därefter hastigt i smör och tillsätt en klick honung (2 msk till 200 g morötter). För att lyxa till det lite extra i ett 5 gradigt Sverige i Januari använder vi en utsökt punschhonung från Öland.

Inga kommentarer: