Anpassad sökning

fredag, januari 04, 2008

2004 Château la Tour de By

2004 Château la Tour de By

Vi beställde ett halvt lamm från min farbror för någon månad sedan. Lammet styckades och frystes in och fick flyga med på väg hem efter julresan. I dag var det dags att laga till en del av lammköttet och jag gör en lammfärssås som serverades med pappardelle och en sallad.

Till detta dricker vi en old school cru bourgeois från Médoc som fått flera uppskattande recensioner av svenska bloggare. Vi dricker vinet på 37,5 cl flaska och med tanke på vad andra skrivit verkar det vara ganska stor skillnad mellan hel- och halvflaskorna. Ska bli intressant att framöver prova att jämföra.

Vinet som luftats i någon timme har en mycket mörkt röd färg, nästan svart och doftar väldigt mycket. Det konstateras redan vid dekanteringen. När vi luktar på allvar efter luftningen är det metall, väldigt röda och mogna körsbär och svarta vinbär som dominerar. Dessa bäriga inslag hade jag inte alls väntat mig efter att ha läst vad andra tyckt. I munnen är vinet förvånansvärt mjukt och har inslag av jord och järn. Syrorna är friska och känns helt i balans.

Vinet har en märklig metallisk eftersmak med inslag av salt, snus eller tuggtobak och den tycker jag förstör en del av den positiva upplevelse detta vin bjuder på men Jen håller inte alls med. Hon tycker Château la Tour de By är ganska fantastiskt.


Pappardelle med lamfärssås

2 pers

250 g pappardelle (eller annan bred pasta)
400 g lammfärs
4 st schalotenlökar
2 st vitlöksklyftor
olivolja
2 msk soya
2 msk balsamicovinäger
1 burk (400 g) körsbärstomater
1 msk rosmarin
½ msk oregano
½ msk timjan
salt
vitpeppar

Skala, hacka och fräs schalottenlöken och vitlöken i olivolja. Lägg i lammfärsen och låt den bryna så att den får färg. Häll i soja, tomater, balsamvinäger och kryddor. Smaka av med salt och svartpeppar och låt stå och puttra i 15 min.

Koka pappardellen i rikligt med lättsaltat vatten. Sila bort vattnet. Servera pastan med lammfärssåsen och färskriven parmesan.

2 kommentarer:

finare & vinare sa...

Ja men precis! Visst är halvflaskan betydligt fruktigare än helflaskan, som i sin tur är stramare. Vi gillade nog helflaskan extra mycket, men halvan är ju extremt användbar. Och visst är vinet något av en vattendelare, det är inte slätstruket och lämnar ingen oberörd.
Vill man inte att det ska smaka salmiak och snus, får man ta något annat...

God fortsättning på 2008!

johan p sa...

Trots mina små invändningar mot eftersmaken tyckte jag att 2004 Château la Tour de By var ett mycket trevligt vin. Precis som någon annan skrev (var det ni?) åker mungiporna ofrivilligt upp genom bara doften. Vi kommer definitivt att dricka det igen. Till det priset är det ju inget annat än ett fynd. Nästa gång blir det dock på helflaska och det ska bli mycket spännande att göra en jämförelse.

God fortsättning på er också! Jag ser fram emot många spännande inlägg på er utmärka och välskriva blogg under året.