Anpassad sökning

onsdag, januari 23, 2008

2005 Delas Crozes-Hermitage Les Launes

För ungefär en månad sen fick vi en korkskadad flaska av detta vin men bestämmer oss för att ge det en ny chans. Vi har en del lammfärs kvar från i söndags och gör bullar med pistagenötter, vitlök och persilja. Till det en potatispuré gjord med enbart olivolja, sky med viss syrlighet från balsamico och en sallad med ännu mer pistage.

Vinet som luftats i en timme doftar maffigt av kött och kryddor som jag inte lyckas sätta namn på. Sb nämner lagerblad och vitpeppar. Fram träder också mörka bär, lite rök och långt i bakgrunden läder. Smaken har en antydan av salt är mycket frisk. Jen tycker att det finns drag av ostron. Frukten finns där men är inte så framträdande och vinet är ganska kryddigt. En ung, utmärkt Syrah!


Lammfärsbullar med pistage

2 pers

200 g lammfärs
3 msk ströbröd
0,25 dl mjölk
1 ägg
1 liten gul lök, finhackad
2 dl bladpersilja, finhackad
1 dl pistagenötter, hackade
Vitpeppar
Salt

Blanda ströbrödet med ägg och mjölken. Låt svälla minst 10 min. Tillsätt resten av ingredienserna. Stö över en nypa salt och dra några drag med vitpepparkvarnen. Rör till en smidig färs. Forma färsen till köttbullar. Bryn dem, några i taget i smör. Skaka stekpannan så att köttbullarna blir jämnt brynta. Minska värmen och efterstek utan lock i 3-5 min.

5 kommentarer:

Vinamatören sa...

Veckans vin, tycks det. Flera har provat. Jag håller med om din bedömning. Man kan spekulera över om vinet kommer att öppna sig mer framöver eller är på väg in i en sluten period. Blir intressant att följa framöver.

johan p sa...

Jag köpte några flaskor och har planerat att spara resterande till någon gång i sommar (08). Hur länge hade du tänkt vänta innan du drar upp nästa?

Harald sa...

Jag drack 03:an för rätt länge sen och gillade den. Köpte en 05:a kring nyår men tyckte inte alls det var samma upplevelse, det kändes knuten och rätt tråkig. Jag luftade den dock inte..

johan p sa...

Detta var vad jag vet min första Delas. Som du förståt gillade jag den men det hade såklart varit väldigt intressant med en vertikalprovning.

Vinamatören sa...

Vi drack vinet i somras och igen förra veckan. Tyckte att det hade öppnat upp en del, men det kan ha berott på att maten och tillfället i somras hade krävt ett lite mera rättframt och mindre elegant vin. Röttorp på DI (som man ska ta med en nypa salt) har 09-12 som vinets topp, vilket kan tyda på att det är på väg åt rätt håll. Definitivt värt ett ha några på lut tycker jag.