Anpassad sökning

lördag, januari 19, 2008

2005 Turley Zinfandel Juvenile


Kultförklarade Turley Wine Cellars i Napa Valley gör stora, rika Zinfandelviner med massor av smak och hög naturlig alkoholhalt, ibland upp till 17%. Detta har tilltalat marknaden och legat helt rätt i tiden de senaste åren och Turleys viner är bland de mest eftertraktade i USA. I Sverige har kanske inte Zinfandel varit tongivande för denna trend som märks kanske framför allt på det stora och för ett antal år sedan plötsligt uppflammande intresset för Amaronevin.

Sakta men säkert håller denna Parkertrend att svänga och fler och fler vinmakare i Kalifornien sneglar mot klassiska europeiska viner vilket säkert kommer att synas på butikshyllorna om några år. På till exempel Ojai erkänner man att man ansträngt sig för att göra viner som går hem hos Robert Parker men att man framöver istället ska satsa på viner man själv står för. Liknande tongångar hörs från Turley.

Jag tycker att det finns goda viner från båda skolorna och framför allt tycker jag väldigt mycket om en riktigt bra Zin. 2005 Turley California Zinfandel Juvenile är just det; riktigt, riktigt bra!

Turley Wine Cellars drivs sedan starten 1993 av Larry Turley som vid den tidpunkten hade hoppat av (!) välkända Frogs Leap som han var med och startade i mitten av 80-talet. De första åren var Larrys syster Helen vinmakare. När hon efter några år gick vidare till andra berömda amerikanska vinfirmor som Pahlmeyer och Martinelli var Turleystilen redan skapad.

California Zinfandel Juvenile är en av två blends som Turley gör och den kanske lättaste Zin de har i sortimentet. Druvorna kommer från små delar av vingårdarna Hayne, Duerte och Moore som omplanterats. Druvorna fermenteras i små öppna jäskar och Turley använder sig av relativt lite ny ek, runt 25% varav 60% är fransk. Alkoholhalten är 15,75%.

Vinet doftar mörka bär som björnbär, plommon och hallon, lite lakrits och rök. Smaken som är svagt kryddig domineras också den mörka bär som körsbär, katrinplommon och svarta vinbär. Längden är bra men vinet är en aning tunt i mitten. 2005 Turley California Zinfandel Juvenile är betydligt mer elegant och sofistikerad än den slugger jag hade väntat mig.

För att matcha vinet äter vi i dag ankbröst som kryddats med en aning chipotle och serveras med en katrinplommonvinägrett som förutom katrinplommon bland annat innehåller balsamico, chipotle och röd vinbärsgelé samt sötpotatis som karameliserats tillsammans med brysselkål och äpple.


Chipotlekryddat ankbröst med katrinplommonvinägrett,
karamelliserad sötpotatis och brysselkål
4 pers

Ankan

2 ankbröst
salt
1 hel chipotlechili
svartpeppar


Katrinplommonvinägrett

2 vitlöksklyftor
1 msk röd vinbärsgelé
3 dl rött vin
1 dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk balsamico
1 chipotle
1 liten rödlök
4 katrinplommon
50 gr smör

Sätt ugnen på 125°C.

Rosta en chipotle i torr stekpanna. Låt svalna och stöt i mortel. Torka av ankbrösten och snitta skinnet och fettet under ett rutmönster. Gnid in dem med salt, peppar och chipotle. Lägg i en het stekpanna utan smör, sänk värmen och stek 5 minuter på skinnsidan. Vänd och stek på andra sidan 2 min. Bryn även kanterna ytterligare 2 minuter. Lägg dem i en ugnssäker form och stek i ugnen c:a 30 minuter (till 65°C.. innertemperatur). Låt dem vila i folie c:a 15 minuter. Skiva tunt vid servering.

Tillsätt vitlök och gelé i stekpannan, bryn ytterligare en liten stund. Häll i vinet, fonden, vattnet, finhackad rödlök, katrinplommonen skurna i mindre bitar, chipotle och balsamico. Koka ner till hälften och sila ifrån buljongen. Koka upp och tillsätt smöret i klickvis under omrörning, smaka av med salt och peppar.


Karamelliserad sötpotatis och brysselkål

0,5 kg brysselkål
1 äpple
2 sötpotatisar
0,5 dl honung
2 msk vitvinsvinäger
salt
svartpeppar

Putsa brysselkålen, skala äpplet och skär i klyftor, skala sötpotatisen och skär i stora bitar. Lägg i en ugnsfast form, ringla över honung och vinäger. Baka i 125 grader i ca 15 min med ankan. Höj sedan värmen till 200 och fortsätt baka i ca 15 min tills sötpotatisen och brysselkålen mjuknat. Smaka av med salt och peppar.

Servera ankan med smörslungade champinjoner.

Inga kommentarer: