Anpassad sökning

söndag, december 01, 2013

2012 Charles Smith Chardonnay Eve

2012 Charles Smith Chardonnay Eve

Chardonnay-druvorna till Eve kommer från fyra olika vingårdar i Washington State. Tre i Ancient Lakes som fick AVA-status för ungefär ett år sedan och en i Rattlesnake Hills. Vinet som importeras av Handpicked har tidigare funnits i beställningssortimentet men 1:a november släpptes 2400 flaskor i det tillfälliga sortimentet på Sb. Samtidigt sjönk priset med en tia och Eve kostar nu 109 kr. 

Jag har tidigare tyckt sådär om de årgångar av Eve jag provat. Med 2012:an är det en annan sak. Vi drack vinet till burgare på varmrökt lax med en dressing på yoghurt och stekta äpplen och det blev fullträff! 

Charles Smith behöver säkert ingen närmare presentation för er som läser detta. Det har redan skrivits en hel del om den före detta rockbandsmanagern som flyttade hem till Washington State och började göra vin. Charles Smith har hyllats för sin förmåga att få till både de billigare vinerna som går under hans eget namn och de tyngre och mer exklusiva K Wintners-vinerna. Jag har långt ifrån provat allt vin Charles Smith gör, vilket är en hel del olika sorter. En hel del har det ändå blivit och även om jag inte gillat allt lika mycket står det klart för mig att mannen är ett geni. Det gäller inte bara förmågan att göra vin utan inte minst att marknadsföra sig själv och sina produkter. I det senare fallet måste beslutet att anlita Rikke Korff för att designa vinernas etiketter, vara det bästa Charles Smith tagit.

Eve 2012 har en fruktig doft med äpple, melon, ananas och mango. Här finns tydliga toner av Brio-kola och en del fat. I smaken återkommer äpplen. Här finns också grape och andra citrusfrukter tillsammans med mineral och fat. Det här gillar både Jen och jag. Att en flaska kostar 109 kr är rent häpnadsväckande.

PS Jag har skrivit en krönika i DinVinguide.se

Hamburgerbröden från Magnus Johansson Bageri & Konditori
är mina favoriter.

Rökta laxburgare

4 st

2 charlottenlökar, finhackade
1+1 msk smör
400 g varmrökt lax
2 ägg
2 msk ströbröd
vitpeppar
ev. salt

Smaka på laxen för att avgöra om du behöver salta burgarna. Stek charlottenlöken i smör. Blanda lax med lök, ägg och ströbröd. Dra några varv med vitpepparkvarnen och salta om det behövs. Forma fyra burgare och stek i smör.


Äppeldressing
 
2 dl turkisk yoghurt
1 syrligt äpple,  skalat och tärnat
1 msk smör
1/2 lime, pressad
en nypa chiliflakes
salt
svartpeppar
ev honung


Låt yoghurten rinna av i melittafilter 12-24 timmar. Stek äppletärningar i smör tills de blir mjuka. Mosa dem och blanda i den feta yoghurten med limejuice, chiliflakes, salt och svartpeppar. Smaka av och söta eventuellt med honung. Låt stå i kyl någon timme innan servering.


Rökta laxburgare med spenat, äppeldressing och picklad rödlök.

Inga kommentarer: