Anpassad sökning

söndag, december 29, 2013

2007 Heitz Cellar Cabernet Sauvignon


Att det runtom i landets Sb-butiker just nu finns Napa-cab från toppårgången 2007 är mycket trevligt men är Heitz Cellars enklaste Cabernet något att ha?

Vinet har tagit sig in i det ordinarie sortimentet eftersom det sålt "tillräckligt bra" i beställningssortimentet. Jag höjde på ögonbrynen både en och två gånger när jag läste igenom listan över de viner som kvalat in och började säljas i det fasta sortimentet den 2 december. Hur många Château Petrus behöver egentligen Hjo Grosshandel leverera för att vinet ska tas sig in i det ordinarie sortimentet? Men visst är det trevligt att det finns annat än boxar på Sb och det fanns en hel del viner i listan som både passar min smak och min plånbok.

För övrigt är det mest den fäbless för kändisdricka som verkar råda i landet som jag reagerar på. Inte mindre än 8 olika produkter flyttades från beställnings- till det fasta sortimentet i december där bland andra Maria Montazami och Ernst Kirchsteiger använt kunskap och hårt arbete för att ta fram så pass högklassiga produkter att de vill sätta sina namn på etiketterna.


Det var inte på grund av att de var kändisar som Joe och Alice Heitz 1961 började odla vin i Napa Valley men framför allt deras Cabernet från Marthas Vineyard har gjort dem till berömdheter i vinvärlden. Sedan länge är det syskonen Kathleen Heitz Myers och David Heitz som tagit över företaget och drivit på utvecklingen mot bland annat hållbart (sustainable) och ekologiskt jordbruk. Heitz Cellar gör ungefär 40.000 flaskor vin om året och förutom Cabernet Sauvignon gör man vin på Zinfandel, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Grigolino samt ett starkvin med diverse portugisiska druvor.


Om det på amerikanska etiketter är angivet en druvas namn räcker det att vinet till 75% består av denna. Heitz Cabernet Sauvignon 2007 består av 100% Cab och all frukt kommer från firmans egna vingårdar i Napa Valley. Vinet kostar 399 kr och jag kan avslöja att jag lagt undan några flaskor. Även om 2007 Heitz Cellar Cabernet Sauvignon är riktigt bra redan nu kommer det förmodligen bara bli bättre med ytterligare några års lagring. Hjo Grosshandel som jag tidigare nämnde i samband med Château Petrus är också importör av Heitz.

Vinet doftar vinbär, blåbär, hallon och björnbär. Här finns en örtig ton tillsammans med cederträ och choklad. I smaken är det vinbär som dominerar men de har fått sällskap av plommon. Vi hittar också blåbärssoppa och mjölkchoklad. Syran är hög, tanninerna silkiga och allt i det här vinet har skön balans. 

Vi satsar på att laga klassisk husmanskost som vi lyxar till med hemkokt svartvinbärsgelé och en riktigt gräddig sås. Bättre kan det knappast bli och svaret på min inledande fråga är ett rungande JA!

Svensonsmakaren har också provat Heitz. 

Köttfärslimpa med gräddsås, svartvinbärsgelé, kokt potatis och morötter.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Kul. Detta blir till att testa. Sällan man hittar lite roligare Calicab på SB.

Mvh
Mattias

Anonym sa...

Heitz vanliga är fantastiskt. Men det blir helt säkert ganska mycket bättre med minst 5 år i källaren. Drack en 2006 för ett tag sedan och den var väldigt tydligt för ung. 2007:orna har jag inte varit på. Vi provade både Bella Oaks och Marthas vineyard (ca 20 år gamla) för ett tag sedan och faktiskt gick Bella vinnande ur det blint. jag höll själv inte med men mer prisvärt är det definitivt. För du kan fakstiskt hitta mogen Bella för inte så mycket mer än den vanliga Heitz. Leta och drick. Marthas är fantastisk men helt enkelt väl dyr för i alla fall min plånbok.

johan p sa...

Mattias,

I mitt tycke är nog detta det roligaste vad gäller cab från Kalifornien som hänt på Sb på mycket länge. Det är inte ofta flaskorna har så pass många år under bältet.

Ola,

Det låter fantastiskt att ställa äldre Martas och Bella Oaks mot varandra. Tyvärr har jag aldrig provat Bella Oaks men kommer hålla utkik!/Johan P

Anonym sa...

Förövrigt, drack en mycket trevlig merlot från Kalifornien i dagarna. Plumpjack merlot 2009. Fullblodig och stor med utvecklad karaktär. Kan inte förstå varför vi får så lite av den varan på sb. Köptes på plats i somras.

Mvh
Mattias

johan p sa...

Ahh, Plumpjack planerade jag besöka men kunde inte klämma in det i schemat när vi besökte Kalifornien 2009. Kanske nästa gång...