Historien bakom Beringer Vineyards inleds i Mainz, Tyskland när Jacob Beringer 1868 utvandrar till USA och efter bara något år hamnar hos Charles Krug i Napa. Det dröjer dock inte så länge innan brodern Frederick dyker upp och finansierar inköp av land som blir druvodling och vineri. Det går ganska bra för Beringer och firman överlever förbudstiden. Direkt efter att det har blivit lagligt att sälja alkoholhaltiga drycker blir Beringer det första vineriet i Napa som arrangerar visningar för turister. Ganska framsynt...
Knights Valley blev AVA (American Viticultural Area) 1983. Dalen ligger klämd mellan Alexander Valley AVA och Chalk Hill AVA i Sonoma. Det var på 1960-talet som Beringer expanderade sina odlingar hit och det första Beringer-vinet från Knights Valley var årgång 1974. Så här beskriver Beringer själva Knights Valley:
Seventeen miles north of the historic Beringer Winery lies Knights Valley. Not much changes here. No town. No spa. No famous restaurants. Just vineyards rooted in shallow, alluvial soils full of volcanic rock that give the wines grown here as much distinctive character as the valley itself.
2006 Knights Valley Cabernet Sauvignon finns just nu i vissa av Sb:s butiker runt om i landet. Det kostar 199 kr. Vinet doftar av körsbär, björnbär, vingummi och viol. Fatlagringen är påtaglig med viss rökighet och knallpulver. I smaken dominerar vinbär men här finns också viol, lakrits och fat. Vinet är mjukt men med en hel del tanniner.
Druvblandningen består av 93% Cabernet Sauvignon, 6% Merlot och 1% Cabernet Franc och Beringer gjorde över 80 000 lådor av årgång 2006.
2006 Beringer Vineyards Cabernet Sauvignon Knights Valley är ett bra vin som fått lite väl generös fatbehandling. Jag kommer nog inte att köpa fler flaskor, även om det vore intressant att se vad som händer med fem års lagring.
Beringer har i Sverige instiftat priset Årets köttkrog och det var ganska självklart att vi skulle äta kött till vinet. Det blev tournedos med potatisgratäng och sallad. Ibland räcker det med enkelt.
Tournedos med potatisgratäng och sallad. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar