Anpassad sökning

lördag, december 07, 2013

2007 Forman Chateau La Grande Roche

2007 Forman Chateau La Grande Roche

Chateau La Grande Roche är Ric Foremans andravin och kostar ungefär hälften av flaggskeppet Napa Valley Cabernet Sauvignon. Forman importeras av Divine men för närvarande finns inget av vinerna på Sb eller i beställningssortimentet. Årgång 2007 köpte jag för ganska exakt tre år sedan. Det kostade då 329 kronor och fanns i SB:s tillfälliga sortiment.

Rhônarna bloggade om La Grande Roche 2007 redan i november 2010 och Frankofilen i maj året därpå. Båda rapporterna var positiva till vinet. Rhônarna skulle köpa fler flaskor och Frankofilen ångrade att han inte gjort det.

Vi lagar en ragu på högrev som kokats långsamt i en halv flaska rött vin med kryddor och rotfrukter. Jag använder nya billiga favoriten Caravan Durif som matlagningsvin. En bit blekselleri och en chipotlechilli fanns också hemma och fick följa med. Till ragun kokar vi mezze maniche, eller halva ärmar som det heter på svenska. Rörformad pasta som är lite kortare och grövre än penne.


Det fungerar alldeles ypperligt till vinet från Napa. Druvorna som Ric Forman använder till La Grande Roche är från de odlingslotter på Howell Mountain som väljs bort från att hamna i förstavinet. Jag har inte lyckats luska ut vilken blandning han använde till årgång 2007 men misstänker att det finns en del Cab Franc med i spelet. En skillnad mot sitt dyrare syskon brukar vara att Forman använder mindre nya fat till La Grande Roche.

Vinet har en underbar doft med vinbär, björnbär och körsbär. De senare mer artificiella än färska. Här finns också mynta, salmiak, vanilj och något som för tankarna till en regnig dag i skogen.

Smaken är något syltig utan att vara söt. Här finns både jordgubbar, hallon och körsbär tillsammans med svarta vinbär. Jen nämner Coca-Cola men där går jag bet och vi hittar båda lakrits. Självklart ångrar jag att det inte inhandlades fler flaskor. 2007 La Grande Roche är riktigt, riktigt bra just nu och det kommer att fungera i flera år framåt. Ni som har flaskor liggande behöver inte skynda er att korka upp.

UPPDATERING LÖR 7/12 KL 15:07 Formans Cabernet Sauvignon 2010 finns nu i beställningssortimentet för 799 kr.

Mezze maniche med högrevsragu och parmessan.

Inga kommentarer: