Anpassad sökning

torsdag, december 26, 2013

de Venoge Brut Blanc de Noirs


I början av december var Jen och jag på Hallwylska för att titta på förpackningsidéer till de Venouge som Janna Lindholm gjort åt importören Enjoy Wine & Spirits och som förhoppningsvis fransoserna ska nappa på och sätta i produktion. Jag gillade Jannas sparsmakat designade förpackningar som blivit utsedda till de bästa i en tävling där designstudenter fått i uppdrag att göra de Vinoges förpackningar mera nutida. Därför håller jag tummarna för att de så småningom ska dyka upp butik.

På Hallwylska blev vi bjudna på tilltugg som var framtagna för att passa till de Venoges Blanc de Noirs. Vi gillade kombinationerna och med utgångspunkt i de små munsbitarna funderade vi vidare på en huvudrätt att kombinera med vinet. Ganska snabbt bestämde vi oss för att använda champinjoner och tryffelolja.

Familjen de Venoge kommer ursprungligen från Schweiz men på 1820-talet startade Henri-Marc de Venoge firma i  Mareuil-sur-Ay som 1837 blev champagnehuset de Venoge. I dag drivs firman av Gilles de Bassetière. Det finns flera de Venogeviner att välja på i beställningssortimentet men den Blanc de Noirs vi provat är den enda de Venoge som finns i Sb:s butiker. Vinet kostar 299 kr.

de Venoge Brut Blanc de Noirs är gjord på 20% Munier och 80% Pinot Noir. Det är kanske inte något vin jag skulle rekommendera som fördrink men med sina toner av röda äpplen och rostat bröd, höga syra och aning bitterhet, är det mycket trevligt till mat och jag tror att det kan fungera också till ganska kraftiga och feta rätter.

För vår del blev det stekta laxfjärilar med stekta champinjoner och persilja, potatispuré smaksatt med vit tryffelolja. Vid sidan har vi lite bräserad majs, röd paprika och haricots verts.

Här och här finns flera som provat. 
Laxfjäril med stekta champinjoner, tryffel-potatispuré
och bräserade grönsaker.

Inga kommentarer: