Anpassad sökning

tisdag, december 31, 2013

2011 K Vintners Syrah Milbrandt


När Charles Smith drog igång sin verksamhet i Washington 2001 var K Wintners  det första vineriet som startades. Fortfarande är det härifrån de lite bättre vinerna kommer. Syrahdruvorna till Milbrandt kommer från två vingårdar som drivs av Butch och Jerry Milbrandt som planterade sin första vinrankor 1997.

Bland K Wintners viner tillhör Syrah Milbrandt Vineyard ett av de enklare. Importör är Handpicked och vinet kostar 249 kr i beställningssortimentet. Vinet är mycket ungt och skulle nog bara må bra av att läggas undan åtminstone i ett par tre är. I dag upplevs det som något bångstyrigt och spretigt. Men gott är det ändå!

Vi bakar pizza som med ost och tomat som vi efter gräddningen klär med ruccola och Prosciutto di Parma. Enkelt men försvinnande gott och pizza till Syrah tröttnar jag aldrig på!  

I vinets doft hittar vi klassiska Syrahtoner med körsbär, chark och gröna örter. De röda körsbären kompletteras av mörkare frukt som plommon, svarta vinbär och blåbär. Gemensamt för alla är att de blivit rejält söta och solmogna. Vinet har legat 11 månader på franska fat där 25% var nya och det har satt sina spår, både i doft och smak.

I den senare hittar vi åter både röd och mörk frukt. Här finns också choklad, lakrits och vanilj. Sötman känns ganska hög men får hjälp att hålla sig på mattan av en schysst syra. 2011 Milbrant är ett mycket bra vin men den som ger det några år på rygg kommer att bli rikligt belönad.

Pizza med champinjoner, skinka och ruccola.

Inga kommentarer: