Anpassad sökning

onsdag, december 25, 2013

2009 Anthonij Rupert Optima


Det har blivit tradition att Den långe Jugoslaven väljer vin till lillejulaftonens kokta torsk med senapssås, ärtor och bacon. I år överraskar han oss med en sydafrikansk Bordeauxblandning från Antonij Rupert i Franschhoek, några mil inåt landet från Kapstaden.

Den moderna historien bakom Anthonij Rupert Wines startade 1968 då Anthon Rupert köpte gården L’Ormarins. Det är den som syns på etiketten här ovan. Efter att under många år sålt druvor till andra firmor började man 1983 att göra eget vin. Firman hette vid den här tiden L’Ormarins och Anthon Rupert hade lämnat över rodret till sonen Anthonij. Tyvärr omkom Anthonij i en olycka och först efter lång tids funderande tog lillebror Johann över firman. För att hylla sin bror döpte Johann om firman till Anthonij Rupert. Förutom L’Ormarins ingår i dag också flera andra gårdar med vinodling i firma Anthonij Rupert.

Druvblandningen i 2009 Optima består av 60% Cabernet Sauvignon, 29% Merlot, 10% Cabernet Franc och 1% Petit Verdot. Stockarna har växt i jord av granit och lera och dygnsmedeltemperaturen i vingårdarna är respektingivande 25.8° C. Vinet har legat 24 månader på franska fat där 60% var nya och sedan vilat i flaska i ett år innan det var dags för försäljning. 2009 Optima släpptes i Sb:s tillfälliga sortiment i början av december. Vinet som importeras av  Sigva, finns runtom i landet och kostar 269 kr.  

Jag dricker mycket sällan vin från Sydafrika och då det händer är det nästan alltid vitt. Efter att jag smakat denna Bordeauxblend inser jag att det måste det bli en ändring av detta. 2009 Optima är helt rätt för min smak med sin rika fruktighet och silkesmjuka tanniner. Vinet har en tydlig doft av svarta vinbär men här finns också plommon, körsbär, choklad och lite fat.

Också i smaken finns det gott om svarta vinbär tillsammans med björnbär och plommon.  En grön ton anas och faten har satt spår men är väl integrerade. Vansinnigt bra och med tanke på vinets kvaliteter är priset fantastiskt! 

Det är fassans jobb att mala senap till såsen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Generellt är Sydafrikanska viner hopplöst underskattade av många vinskribenter. Ofta klagar man på rökigheten, vilket är lite av landets typicitet, eller terroir om man vill använda lite populärare ord.

johan p sa...

Rökighet har jag inget problem med så länge det inte övergår i rena excesser. Skicka gärna tips på röda viner från Sydafrika som finns på Sb och som du anser vara riktigt bra.

Hälsningar,

Johan P

Anonym sa...

Vinet Chocolate Block av producenten Boekenhoutskloof, är alltid ett säkert kort. Raats Dolomite är en riktigt funkig Cabernet franc, väl värd att testa. www.systembolaget/2086

johan p sa...

Tack för tipsen!

Anonym sa...

Inga problem. Kan även säga att vinet du bloggar om är okänt för mig, men skall testas inom kort.