Anpassad sökning

lördag, november 23, 2013

2007 Clos du Val Cabernet Sauvignon Napa Valley

2007 Clos du Val Cabernet Sauvignon Napa Valley

Vi har nu börjat dra korkarna ur våra Cabbar i årgång 2007 från Napa Valley. De riktiga tungviktarna ska jag försöka låta ligga några år till fast jag vet att det är förskräckligt svårt.

Först ut är Clos du Val med en druvblandning som består av 86% Cabernet Sauvignon, 9% Cabernet Franc, 3% Merlot, och 2% Petit Verdot. Vinet har legat 18 månader på franska fat där 25% var nya. Jag köpte vinet i april 2011 för 249 kr från beställningssortimentet och det var Mondo Wine som importerade. Sedan i höstas finns Clos du Val Cab Sauv Napa Valley i Sb:s ordinarie sortiment. Det är nu årgång 2010 som gäller och priset är forfarande 249 kr.

Vi drack Clos du Val vid förra veckans söndagsmiddag och vinet blev mycket uppskattat bland alla kring bordet. I doften hittar vi höstskog och svamp tillsammans med en hel massa mörka bär som vinbär, blåbär och körsbär men också klassiska toner från druvan och faten. Jag tänker närmast på cigarrlåda och blyertspenna.

Vinet har ganska hög syra men också sötma och en del tanniner. Smaken är bärig med vinbär och körsbär.  Fungerar utmärkt till vår långsamt bakade högrev med gräddstuvade persiljerot och... mac and cheese!

Den stora frågan är hur länge vi kan vänta innan korken dras ur nästa 2007 C.S. från Napa?

Högrev som bakats 12 timmar i ugn.

3 kommentarer:

Pete i Skåne sa...

Vore intressant nån gång att får en beskrivning på hur du gör din mac 'n cheese. Tycker min blir rätt trist...

johan p sa...

Hej Pete,

Jag tycker mac 'n cheese är fantastiskt och har testat flera sätt att laga det på. Det jag tycker fungerar allra bäst är att stuva makaroner i aningen för mycket mjölk och sedan röra ner osten. Oftast använder jag cheddar. Sedan ner med alltsammans i en form, strö över ströbröd och klicka på lite smör. Gratinera kort tid i ugn på hög värme.

Ungefärliga mått till två portioner: 4,5 dl mjölk, salt, vitpeppar (ganska mycket), 1 krm Colemans senapspulver, 2 dl idealmakaroner (vanliga men gammaldags duger i nödfall), 3 dl riven grovriven ost, 3 msk ströbröd, 2 msk smör – fördelat över formen.

När det är fest som i inlägget blir det portionsformar. När jag är själv hoppar jag över ströbröd och gratinering och mumsar i mig alltsammans på en gång!

/Johan P

Pete sa...

Tack för tipset - jag har inte gratinerat av de - gjorde en rätt bra skillnad på upplevelsen.