Anpassad sökning

fredag, december 27, 2013

2010 Hedges Family Estate Red Mountain


Strax före jul testade vi detta vin från Hedges Family Estate i Washington State. Vinet är en blandning med 44% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 10% Syrah och vardera tre procent av Malbec och Cabernet Franc. Druvorna kommer från sex vingårdar i Red Mountain AVA i den sydöstra delen av Washington. Vinet har jäst i ståltank och sedan legat 14 månader på en blandning av franska, amerikanska och ungerska ekfat. Vinet finns i ganska många av SB:s butiker runt om i landet och kostar 169 kr.

Vi har tidigare provat Hedges enkla och billiga vita och röda CMS. Den vita gillade vi men den röda gjorde oss knappast upphetsade. Det blev vi inte heller av 2010 Hedges Family Estate Red Mountain. Doften är relativt fruktig med svarta- och röda vinbär, körsbär och björnbär. Här finns lite rökt kött, fat och regnig skog. I smaken hittar vi vinbär, gräs och fat.

Jag upplever vinet som ganska spretigt i smaken. Jag vet inte om det är vinmakandet eller för att säsongen 2010 var den svalaste i mannaminne men syran i vinet är hög och tyvärr ganska klumpig. Till våra vildsvinsburgare och gräddiga potatisgratäng fungerar det men på egen hand blir vinet mest surt och tråkigt. Som en extra krydda finns här en oangenäm alkoholhetta. Blä!

Vildsvinsburgare på smörstekt bröd med champinjoner, jalapeño-dressing
och syltad rödlök. Till detta en liten potatisgratäng.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Öppnade detta idag. Blev ganska positivt överraskad. Fina fattoner, bra syra och komplex frukt. Ovanligt slank för att vara nya världen. Borde bara bli bättre med lite lagring.

Mvh
Mattias

johan p sa...

Hej Mattias och god fortsättning på 2014!

Jag har förstått att många gillar Hedges Red Mountain och det respekterar jag naturligtvis.

För mig är vinet helt fel och jag tror inte att jag skulle gilla det bättre om det får vila något år. Därför kommer det inte att få någon andra chans. Det finns för mycket annat spännande att upptäcka.

/Johan P


Anonym sa...

När vinvärlden är som bäst så tycker vi olika allt som oftast. Bara sunt och berikande. God fortsättning på det nya året och tack för en blogg som sticker ut som ovanligt öppen och nyanserad. Allt handlar inte om Bourgogne, Bordeaux och Champagne oavsett hur trevliga de kan vara ibland.

Mvh
Mattias

johan p sa...

Tack och god fortsättning med många goda viner under 2014!

/Johan P