Anpassad sökning

onsdag, december 18, 2013

2010 Michael David Winery Petite Petit


85% Petite Sirah och 15% Petit Verdot blir hos Lodi-bröderna Michael J. Philips och David J. Philips på Michael David Winery, till de två elefanterna Petite och Petit. Själva beskriver bröderna Philips vinet som "large" men jag ska försöka att bli lite mer utförlig.

Petite Petit har kvalat in till Sb:s ordinarie sortiment från beställningssortimentet och finns just nu i ett antal butiker i de södra delarna av landet. Det kostar 179 kr. Vinet har legat 16 månader på franska ekfat. Hur stor andel eller kanske om rentav alla var nya har jag inte lyckats ta reda på.

Vinets 14,5% alkohol är snyggt integrerade och munkänslan är mycket mjuk. Här finns endast en svag påminnelse om tanniner.

Doften är fatig och fruktig med björnbär, blåbär, mörka körsbär och jordgubbar. Här finns en hel del olika kryddor där svartpeppar är den mest markerade. 

Smaken är mycket saftig och rentav aningen syltig med vinbär, björnbär och körsbär. Här finns också lakrits och hockeypulver tillsammans med en hel del spår från fatlagringen.

Vi gillar Petite Petit. Det kommer förmodligen att bli vårt förstahandsval när det behövs ett kraftigt rödvin med hög sötma för att matcha mat med viss chillihetta. Jag tänker till exempel på Michael David Winerys egen Seven Deadly Zins eller någon av de andra enkla Zinfandelvinerna på Sb. Då är Petit Petit är ett mycket bättre val.

Vi drack vinet till rådjursstek som vi lade på en stekt levainmacka och serverade med ajvar relish-dressing, friterade kökringar och sötpotatischips. Petite Petit fungerade mycket bra till maten som innehöll både hetta och sötma.

Levainmacka (jodå, det ligger en bjödbit där under) med
rådjursstek, ajvar-dressing, lök, och
chips av sötpotatis.

Inga kommentarer: