Anpassad sökning

lördag, december 28, 2013

2011 Cloudy Bay Chardonnay


Det börjar närma sig slutet på årets julvistelse i Skåne men vi hinner med att äta Öresundslåda, en av mossans paradrätter. Till denna dricker vi en Chardonnay från Nya Zeeländska Cloudy Bay.

Cloudy Bay håller till i de nordligaste delarna av Nya Zeelands sydö och var en av producenterna som gjorde NZ-Sauvignon Blanc till det kanske hetaste man kunde hälla i glasen under första halvan av 1990-talet.

Vinet har en tilltalande doft med citrus, päron, aprikos och gula blommor. Här finns också vanilj och smör. Vinet har legat ett år på franska fat där 20% var nya. Druvorna kommer från flera vingårdar i Marlborough. Smaken är frisk med grönt äpple,  apelsin, persika och viss mineralitet. Syran är hög och rund. I den ganska långa eftersmaken finns en aning angenäm bitterhet.  

2011 Cloudy Bay Chardonnay kostar 219 kr och finns i ganska många av Sb:s butiker runt om i landet. Det är ett riktigt bra vin nu men blir förmodligen ännu bättre om det får ligga och vila några år.


Öresundslåda

4 pers

Potatismos

1 kg potatis
1 ägg
1 äggula
(ev mjölk)
150 g smält smör
salt vitpeppar

Skala potatis och skär i mindre bitar. Koka mjuk i vatten. Stöt eller pressa och tillsätt ägg + äggula och smält smör. Tillsätt lite mjölk om moset blir för hårt. Smaka av med salt och vitpeppar.

Gratängen
3 hg oskalade räkor
1 msk tomatpuré
1/2 tsk paprikapulver
1 kg fiskfié, gärna en mix av olika sorters fisk
1 gul lök, kvartad
8 kryddpepparkorn
 2 dl vitt vin
1 burk a 200 g musslor
4 dl fryst bladspenat
100 g smör
2 msk vetemjöl
1 dl hackad dill
vitpeppar
salt

Skala räkorna och lägg åt sidan. Hetta upp olja i en kastrull och fräs skalen några minuter. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver och fräs vidare någon minut. Häll på någon liter vatten. Koka under lock 10-15 minuter. Sila bort skalen och koka sedan ner tillsammans med spad från fiskkoket (se nedan).

Tina bladspenat och pressa ur vätskan. Lägg spenaten i en ugnsfast form. Koka upp ca 6-7 dl vatten och vin en vid kastrull (t ex traktörpanna) med lök och kryddpepparkorn. Koka i 10-15 min och lägg sedan i fisken. Ta upp filéerna när vattnet kokar upp igen och lägg ovanpå spenaten i formen. Salta och peppra.

Lägg räkor och musslor jämt i formen. Spritsa moset längst kanten av formen.

Sila kokspadet till kastrullen med räkfond och koka ner tills 1/2 liter återstår. Smält 100 g smör i en kastrull. Strö över vetemjöl och blanda väl. Späd med vätskan som kokats ner. Tillsätt dill och smaka av. Häll såsen i formen. Gratinera i ugn 200° ca 15 minuter eller tills moset fått färg.

Denna gång blev Öresundslådan gjord på enbart små filéer av rödspätta.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur förhåller sig det här vinet till Charles Smith Eve? Både gällande stil och kvalité, även prislapparna skiljer en del...

Har du provat Saint Clairs Chardonnay, på tal om kiwi-chardonnay?

Mvh Fredrik

johan p sa...

Hej Fredrik,

Det råder ingen tvekan om att Clody Bay är ett bättre vin. Eve är mera inställsamt och väldigt lätt att tycka om i dag med sin mer avrundade syra. Medan det inte finns någon anledning att spara Eve har Cloudy Bay ganska många år framför sig.

Tyvärr har jag inte provat Saint Clair Chardonnay men det är kanske dags snart.

/Johan P