Anpassad sökning

lördag, juli 03, 2010

2006 Seghesio Family Vineyards Zinfandel San Lorenzo


Historien om Seghesio Family Vineyards börjar 1886 när Eduardo Seghesio utvandrade från Piedmonte och hamnade i Sonoma. Ungefär tio år senare planterade Eduardo sin första egna vingård i Sonoma och redan då var det Zinfandel han satsade på.

Det är som Zinfandelspecialister Seghesio gjort sig ett namn men man gör också vin på andra druvor t ex Sangiovese och Barbera.

Vingården San Lorenzo i sydöstra Alexander Valley planterades förmodligen 1890 vilket gör den till den äldsta i Seghesios portfölj. På den ungefär 13 ha stora vingården växer Zinfandel, 17-18% Petit Sirah och 2-3% Carignan. Vingården hamnade hos Seghesio efter att Ted Seghesio gift sig med Rachel Ann Passacqua, vars farfar köpte San Lorenzo för tio guldmynt 1896.

Det är första gången jag provar denna Zinfandel, av många ansedd som Seghesios bästa och den har en hel del att leva upp till. Att Seghesios bas-zin i min smak tillhör en av de stående höjdarvinerna på Sb är kanske inte oväntat och jag håller både Rockpile och Cortina högt på min lista över de bästa zins jag druckit.

San Lorenzo skiljer sig dock en hel del från dem. Det här vinet är mycket mer koncentrerat och smakerna extraherade. Dock inte till, eller förbi "the point of no return" som t ex Martinellis Giuseppe & Luisa som vi försökte dricka tidigare i år.

Efter några timmars luftning doftar vinet plommon, björnbär, blåbär och lite röda hallon. Här finns både mörk choklad och lakrits tillsammans med vanilj och lagerblad.

Likaså i smaken finns det gott om bär. Körsbär, blåbär, björnbär och mörka plommon dominerar men här finns flera sorters kryddor också en nästan tjäraktig ton som ligger och lurar. Vinet är ungt och här finns en del tanniner. Det som annars är mest slående är hur väl alkoholen är integrerad. Enligt flaskan 15,5%.

En strålande bra Zin som på min lista tar plats bland de allra bästa!

Till det utomordentliga vinet äter vi grillade kamben som först kokats i någon timme och sedan fått smak av söt senap och en skvätt whisky som blandats med smör, chili och rökt paprikapulver. Till detta ugnsgrillade sötpotatis och en coleslaw.


Grillade kamben

3 pers

3 rader kamben
100 g smör, rumstempererat
1 dl söt senap
1 msk paprikapulver
1 torkad chili, rostad i stekpanna och finhackad
1/2 tsk salt
1 msk whisky


Börja med att koka kambenen 1-1,5 timme i vatten som kryddats med rökt paprikapulver, vitpeppar och liquid smoke (3 l vatten, 2 msk paprikapulver, 5-10 vitpepparkorn, 1/2 dl liquid smoke). Låt svalna.

Blanda senapen med smör och kryddor. Gnid in kambenen med det smaksatta smöret. Grilla mycket kort på direkt värme och flytta sedan över köttet till indirekt värme. Lägg på lock och låt köttet bli genomvarmt.


Coleslaw

6 pers

1 l strimlad vitkål
1 grönt äpple, grovrivet
2 morötter, grovrivna
1 knipplök, grovriven
1 dl majonnäs
1/2 dl créme friaîche
1/2-1 msk äppelcidervinäger
salt
svartpeppar

Blanda "dressingen" och smaka av med salt och svartpeppar. Rör ner gränsakerna och äpplet och låt stå kallt i några timmar.

Grillade kamben med sötpotatis, coleslaw

och en grönsallad.

2 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Mat: Gaaaaaaaaaaaah!
Vin: Gaaaaaaaaaaaah!

johan p sa...

Haha! Du ger ord åt mina tankar, Niklas.