Anpassad sökning

onsdag, juli 14, 2010

2007 Clos du Val Zinfandel

2007 Clos du Val Zinfandel

Det fantastiska sommarvädret gör att kvällarna lämpar sig extra bra till grillning och fortsatt provsmakning av Zinfandels från beställningssortimentet. Detta är dock sommarens sista och framöver blir det nog lite mindre heta bbq-smaker eftersom återstoden av min beställning består av vin på Syrah från Kalifornien och Washington.

Till dagens grishalskotlett, det skånska namnet på fläskkarré blir det bland annat en improviserad sås som trots att det inte ligger någon plan bakom, blir mycket bra och jag lägger ut ett recept nedan även om jag är osäker på mängderna.

Clos du Val i Napa Valley gjorde sig ett namn genom att vara ett av vinerna som valdes ut att delta i den berömda "The Judgement of Paris" 1976 då amerikanska viner tävlade mot franska. Tio år senare vid en omprovning av samma viner hamnade Clos du Vals 1972 Cabernet Sauvignon på första plats.

Men i dag handlar det för oss alltstå om firmans Zinfandel. Första vinet på denna druva gjorde Clos du Val 1979 efter att man förutom Cabernet Sauvignon, redan provat på Pinot Noir och Chardonnay.

Clos du Val Zinfandel är ett OK vin men ger inga bestående intryck och i nuvarande årgång knappast är något vi köper igen.

Vinet doftar björnbär, blåbär, körsbär och en aning choklad. Smaken är också den fruktig och förutom bären i doften tillkommer plommon. Detta kryddas med lite lakrits och svag alkoholhetta.

Eftersmaken är lång och fin men annars upplever vi vinet som ganska tunt, speciellt i mitten.


BBQ-sås med jordnötssmör och aprikos

1 liten rödlök, hackad
1/2 dl ketchup
2 dl coca-cola
1/2 dl jordnötssmör
2 msk vitvinsvinäger
1 msk worcestershiresås
1 msk ketjap manis (eller annan söt soya)
1/2 msk socker
5 torkade aprikoser, hackade
1/2 anchochili, strimlad utan kärnor och mellanväggar
2 tsk rökt paprikapulver (sweet)
salt
svartpeppar

Koka ihop allt utom salt och peppar i ca 15 minuter. Mixa med stavmixer och smaka av med salt och peppar.


Grillade jalapeno-poppers


4 st

4 jalapenos
3 msk creme cheese
3 msk riven cheddar
2 msk finhackad gräslök
vitpeppar
salt

Dela chilin på mitten. Gröp ur kärnor och mellanväggar. Blanda creme cheese med cheddar och gräslök. Smaka av med vitpeppar och lite salt (tänk dock på att bacon är salt). Fyll chilihalvorna med ostsmeten. Lägg ihop halvorna och linda bacon runt. Lägg in i foiliepaket och grilla.
4 skivor bacon.

Inga kommentarer: