Anpassad sökning

söndag, juli 18, 2010

2006 Goedhart Family Syrah Bel' Villa


Den långe Jugoslaven med familj kommer på besök. Till fläskfiléerna som innan de hamnar på grillen ska bankas ut och fyllas med mortadella och soltorkade tomater plockar vi fram ett vin från lilla Red Mountain i Washington State. Jag har ganska höga förväntningar på det omtalade vinet från Goedhart Family.

Under tider grillen tänds bjuds vi på utmärkta 2009 Clarendelle Rosé. En strålande bra rosé!

Red Mountain AVA är bara 16 kvadratkilometer stort och endast 2,9 av dessa består av vingårdar. En av dessa är Bel' Villa som ägs av Hedges Family Estate och i det sydvästra hörnet odlar man Syrah. Sarah och Brent Goedhart köper druvor till sitt vin härifrån och Sarah som är dotter till Hedges är också assisterande vinmakare där.

2006 var första årgången av Goedhart Syrah. Detta år gjorde man bara 103 lådor. I senaste årgången 2008, är man uppe i 408 lådor. Inte direkt några hisnande kvantiteter men oj, vilket bra vin och det är strålande att Terrific Wines lyckats få tillräckligt antal flaskor till Sverige för att lansera vinet i Sb:s beställningssortiment. Jag tänker genast beställa även 2007:an.

Doften är ganska rökig och här finns förutom en hel skål med röda bär som körsbär, vinbär och även hallon, också vanilj, kaffe och läder.

Vinet har ganska hög syra. En del av druvorna skördas tidigt för att åstadkomma detta medan resten skördas sent för att ge ett fylligare vin. Vinet ligger 10 månader på 30% nya franska ekfat och dessa ger sig tillkänna men inte på något påträngande vis.

I smaken hittar vi röda vinbär och körsbär. Även en nyans av kärnor från de senare finns med i bilden. Lädertonerna återkommer liksom en mix av svart- och rosépeppar liksom lakrits.

Vi är överens om att 2006 Goedhart Family Syra Bel' Villa är ett mycket, mycket bra Washingtonvin och jag vill absolut utforska delstaten litet närmare i framtiden.


Grillad fläskfilé med mortadella och soltorkade tomater

4 pers

2 fläskfiléer
soltorkade tomater i olja
mortadella
salt
svartpeppar

Snitta upp fläskfiléerna och banka ut dem med kötthammare. Lägg på mortadellaskivor och soltorkade tomater. Salta försiktigt och peppra. Rulla ihop filéerna och fäst med grillspett i trä alt tandpetare. Grilla på indirekt värme under lock i ca 20 minuter och kontrollera innertepertemperaturen som ska vara 68°. Grilla gärna utan lock på direkt värme sista minuten om filén behöver mer färg.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Låter som ett härligt vin och jag som gillar druvsorten. Däremot har jag begränad erfarenhet av den amerikanska varianten. Matchade maten vinet? Jag får väl börja intressera mej mer för USA. Du har ju skrivet om en hel intressanta viner därifrån den senaste tiden./Höganäs

johan p sa...

Hej Höganäs,

Om du gillar Syrah borde du definitivt prova det här vinet. Det är mycket, mycket bra och fungerade ypperligt till fläskfilén. Jag tror jag skulle bli glad av Goedhart Syrah Bel’ Villa till de flesta kötträtter om som inte innehåller hetta. Skulle sitta om en toppluva till söndagssteken med gräddsås, gelé och syrliga inlagda gurkor.

Jag tillbringade förresten gårdagskvällen med att äta god mat i en trädgård på Sandflygsgatan i din trevliga stad. Inget vin för mig dock eftersom jag var chaufför.

/Johan P

Anonym sa...

Jo jag skall hålla utkik efter producenten. Just nu lite ebb i kassan efter 2009 primör racet. Kul att du gillade Höganäs. Stan har blivit bättre sedan jag gick på Kullaskola på 1970 talet./Höganäs