Anpassad sökning

torsdag, juli 22, 2010

2007 Michael-David Vineyards Syrah 6th Sense


Michael och David Philips
är bröder. De döper oftast sina viner till ganska fåniga namn och en del av dessa innehåller siffror. Sjuan i "Seven Deadly Zins" syftar till exempel på de sju vingårdar som druvorna kommer från. Samma siffra i "Seven Heavenly Chards" handlar om de sju tunnbindare som gjort faten vinet lagrats i. När det gäller vårt vin handlar siffran 6 om att familjen Philips är inne på sin sjätte generationen druvodlare.

Michael och David Philips är hemmahörande i Lodi, The Zinfandel Capital of the World. En stad med ungefär 70 000 invånare några mil söder om Sacramento som i vinvärlden är mest känt för att Robert Mondavi växte upp här och startade sitt Woodbridge Winery strax utanför staden.

Men tillbaka till Syrah 6th Sense som konstigt nog bara finns i beställningssortimentet. Kanske är 129 kr några tjugor för dyrt. Vinet borde nämligen göra minst lika stor succé som 7 Deadly Zins har gjort hos svenska vinskribenter. Runt vårt bord sitter hela familjen och tycker att vinet är riktigt bra. Visserligen lider det av ungefär samma problem som sitt zinfandelsyskon, d v s alkoholhetta och inte speciellt subtila smaker. Här handlar det mer om en käftsmäll av smaker i form av olika bär som björnbär, blåbär och körsbär. Förutom bären hittar vi lite gräs och en smak av tjära. Det senare låter betydligt värre än vad det var.

Doften innehåller samma bär som nämnts ovan men också lakrits och en liten ton av mint. Även här finns det en ton av gräs.

Vinet är kraftfullt och fylligt men har en kort dipp i mitten. Eftersmaken sitter dock kvar riktigt länge.

Syrah 6th Sense lever alltså mer på kraft är finess men är lätt att gilla om man som vi tycker om smaken av solmogna mörka bär. Till morsans kåldolmar gjorda på rådjursfärs och en mjuk gräddig sås funkade det OK men hade nog behövt lite mer gröna toner för att bli perfekt.

Enligt obekräftade uppgifter är vinet en blend med 84% Syrah och 16% Petite Sirah. Tidigare årgångar har det också funnits cab med i blandningen. Det har legat 20 månader på franska ekfat. Okänt hur stor del av dessa som var nya. Enligt flaskans etikett är alkoholhalten 15%.


Kåldolmar med rådjursfärs

5 hg rådjursfärs
5 hg blandfärs
1 vitkålshuvud
1 dl mjölk
2 msk ströbröd
1 ägg
salt
peppar

Förväll kålhuvudet i lättsaltat vatten några minuter. Ta upp kålhuvudet och plocka av bladen. Lägg ca 3 msk färs på varje blad och rulla ihop. Bryn dolmarna i smör runtom på hett järn. Lägg sedan dolmarna i en stor stekgryta med lock. Häll på 3-4 dl vatten. Koka i 45 minuter. Tag därefter upp dolmarna och gör sås på skyn.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ser ut som du ska lägga en beställning på en ny flaska då denna tappningen ska vara mer än tumme upp.

Ps: Det är inte fåniga namn utan kreativa!

Mvh;
D

johan p sa...

Det kanske är dags att testa 2009:an snart.

Hör gärna av dig med vad du tyckte!

Johan P