Anpassad sökning

lördag, december 01, 2007

2005 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Rockpile


Dagens huvudrätt är varsin tjock skiva hängmörad entrecôte på en bädd av ruccola och med en klick bearnaise. Mycket enklare kan det knappast bli och absolut inte bättre om det är kött man längtar efter. Entrecôten är våldsamt dyr, ca en femhundring kilot, vilket innebär över 100 kronor per biff men värt pengarna i jämförelse med det dåliga och tråkiga kött man oftast får tag på på Ica eller Konsum.

Till dessa utmärkta djurdelar dricker vi en hyllad Zin från Rockpile i Sonoma County. Vinet doftar körsbär, björnbär och blåbär. Smaken är fruktig men inte syltig och svarta vinbär och björnbär dominerar. Vinet är ganska eldigt och har lång eftersmak. En av de absolut bästa Zinfandel jag druckit.


Sauce Bernaise

2 pers

0,25 gul lök
0,5 dl vinäger
5 st vitpepparkorn
1,5 st äggula
125 g skirat smör
salt
1 persiljekvist
1 msk hackad inlagd dragon
5 droppar Tabasco

Finhacka löken. Krossa kryddpepparkornen. Lägg lök, pepparkorn, vinäger och persiljekvist i en kastrull. Låt koka in tills en tredjedel återstår. Ta kastrullen från värmen. Sila vätskan och låt svalna. Tillsätt äggulor och vispa över vattenbad tills såsen blir krämig. (såsen får aldrig koka). Ta bort kastrullen från värmen och vispa ner det skirade smöret. Börja droppvis.

Smaksätt med salt, peppar, finhackad dragon och Tabasco.

Inga kommentarer: