Anpassad sökning

tisdag, juli 06, 2010

2006 Beringer Zinfandel Clear Lake

2006 Beringer Zinfandel Clear Lake

Ännu ett tips från Michel Jamais på bra zin i beställningssortimentet och ännu en gång är det mitt i prick. Både Beringers Clear Lake och Ravenswoods Old Vine Sonoma County har varit mycket goda, om än enkla exempel på hur denna druva är när den är som bäst. Att varken Beringer eller Ravenswood kunde mäta sig med Seghesios San Lorenzo (också ett tips från Michel) är knappast förvånande. Det senare vinet som än så länge utan ansträngning är det bästa jag druckit i sommar, kostar trots allt betydligt mycket mer.

I dag hoppar vi över grillandet och dricker istället 2006 Clear Lake till en köttfärslimpa som lite improviserat, smakmässigt hamnar någonstans i de sydvästra delarna av USA och till denna krossad, rostad färskpotatis och istället för sås - Pebre, tomatsalsan från Chile.

Över till vinet:

Sb:s nya tjänst "e-beställning" är naturligtvis ett steg i rätt riktning även om det är fantastiskt att något så enkelt och självklart som beställning via hemsida skapar så många glada tillrop.
På något sätt måste dock Sb tillsammans med importörerna skapa ett system för att årgångarna på beställningssidan överensstämmer med varan som levereras. Det räcker inte med att lova två veckors returätt.

Enligt Sb:s hemsida är det 2005 som går att beställa av Clear Lake men i själva verket är det alltså 2006 som gäller och det är därför jag inte lagt in någon länk till Sb. Vinet kostar 179 kr.

I mitt fall spelar det inte någon roll, jag ville ändå ta emot beställningen men när det gäller andra viner kan det vara desto viktigare och eftersom Sb tydligen inte förstått årgångarnas betydelse när det gäller vin borde kanske konsumentverket titta närmare på detta statliga lurendrejeri!

Jag hittar ingen information på Beringers hemsida om varifrån druvorna till 2006 Zinfandel Clear Lake kommer men 2005 var det från Beringers egna vingårdar i Napa Valley, Clearlake, Knights Valley och Carneros och det är ganska sannolikt att det är samma som gäller för 2006.

Vinet doftar klassisk zin men utan saft och sylt. Här finns både mörka och röda bär som björnbär, körsbär, blåbär och plommon. En bukett gröna örter liksom svartpeppar finns också med i bilden liksom en liten aning choklad.

Också i smaken är det bären som dominerar, framför allt röda körsbär men också mörkare björnbär och blåbär. Vinet är silkeslent men har hör syra för en zin och en aning alhoholhetta i eftersmaken.

Tack för tipsen Michel!


Pebre

4 pers

1 gul lök,finhackad
3 solmogna tomater, hackade
1 jalapenochili, finhackad
1/2 dl finhackad persilja
1/2 dl finhackad koriander
1 dl olivolja
1/2 citron, saften
salt
svartpeppar

Blanda och smaka av med salt och peppar. Låt stå någon halvtimme innan servering.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är det jobbigt att det är fel årgång, men det är upp till leverantören att rapportera in rätt årgång i BS då SB aldrig får in prover som de får i ordinarie sortiment.
Så om flera hörde av sig till importören och påpekade vilken dålig service de har så kanske de bättrar sig.
I detta fall Foster's Sweden AB.

//P

johan p sa...

Hej P,

Du har helt rätt i att eller annat klagomål till importörer som inte sköter sina åtaganden är på sin plats och jag är medveten om att det också är upp till dessa att systemet ska fungera. Det var därför jag skrev: ”På något sätt måste dock Sb tillsammans med importörerna skapa ett system för att årgångarna på beställningssidan överensstämmer med varan som levereras.”

Att det finns ett system tvivlar jag inte på men det är ganska enkelt att konstatera att det inte fungerar.

Jag tänker inte backa från att det är Sb som har det yttersta ansvaret för att de säljer vad de utlovat. Till syvende og sidst är det Sb jag beställer från och betalar till.

Om Sb ska avsäga sig ansvar för dessa varor borde man döpa om beställningssortimentet till förmedlingssortimentet eller någonting liknande.

/Johan P