Anpassad sökning

fredag, mars 20, 2009

2007 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Sonoma County

Det är med stor nyfikenhet jag sett fram emot att prova det här vinet. Jag brukar tycka väldigt bra om Seghesios bas-zinfandel men 2007:an har av många som provat sagts vara den bästa årgången som vädret och Ted Seghesio skapat.

Vinet har en fruktig doft. Här finns både mörka björnbär, röda körsbär och blåbär. De senare doftar snarare artificiella som i en isglass än färska bär från skogen. Här finns också klara, kalla minttoner, en varm pepprighet och aningen bärpaj med vanilj.

I smaken är det också gott om bär, både solmogna mörka och lite syrligare röda. Mörk och lite bitter choklad och fattoner är lätta att identifiera. Vinet är ganska mjukt och fruktigt men en liten mängd Petite Sirah bidrar med en aning stramhet och tanniner. 15,5% alkohol ger alkoholhetta som märks tydligt men inte är så stor att det stör.

Jag är beredd att instämma i hylningskörerna och utser härmed 2007 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Sonoma County till sommarens grillvin för oss.

I dag grillar vi dock inte utan äter en hastigt ihopslängd (p g a en trasig frys) kaningryta med champinjoner. En rätt med aningen sötma från svart vinbärsgelé och kryddighet från krossade enbär och svartpeppar, som fungerar perfekt med vinet.

PS. Frankofilen har också smakat.
PPS. Så även Konjären.

Kaningryta

2-3 pers

1 kanin
1 gul lök, hackad
200 g champinjoner
3 dl lätt crème fraîche
2 msk kalvfond
5 enbär, krossade
2 msk svart vinbärsgelé
salt
peppar
smör

Skär bort så mycket kött som möjligt från den råa kaninen. Stek i smör i en gryta. Ta köttet ur grytan och ställ åt sidan. Stek lök och svamp på mediumvärme. Salta och peppra. Lägg tillbaka köttet i grytan. Häll på crème fraîche, kalvfond och tillsätt enbär och gelé. Koka i 1,5 h eller tills köttet känns mört. Smaka av med salt och peppar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Låter inte alls dumt!

Har känt mig tvungen att byta datum på bloggträffen till torsdag den 23 april klockan 1800 på PrimeWineBar.

Mvh

Magnus

johan p sa...

Jag har skrivit in det i kalendern och kommer om det inte dyker upp något jobbrelaterat.