fredag, juli 02, 2010
2007 Domaines Schlumberger Gewurztraminer Les Princes Abbés
En tillfällig Sb-nyhet från mars som vi dricker till krabba, både vanlig krabbtaska och kungskrabba med Rhode Islandsås och bröd.
Rhode Island är den minsta av USA:s stater och hem för familjen Griffin men har ingenting att göra med såsen som Tore Wretman skapade i Stockholm på 1940-talet. Jag tror att cognac ingick i originalreceptet men någon sådan hittar vi inte i dag utan använder mörk rom istället. Det funkar bra!
Allt vin Domaines Schlumberger producerar kommer från firmans sammanlagt 140 ha egna vingårdar i Alsace. Hälften av arealen är Grand Crus och en del av frukten till Les Princes Abbés kommer från unga vinrankor i dessa.
Schlumbergers Gewurztraminer Les Princes Abbés doftar blommigt med fläder, persika, mango och litchie.
Smaken är tropisk med persika och litchie och ganska kryddig. Vinet har låg syra och ganska hög restsötma. Det är närmast halvtorrt och funkar perfekt till maten men störst förtjänst till det har Rhode Islandsåsen.
Rhode Islandsås
4 pers
1 dl majonnäs
1 dl vispad grädde
1/2 - chili sauce
1 msk cognac (vår är slut och vi använder mörk rom istället med gott resultat)
vitpeppar
salt
Blanda och smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt i någon timme.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar