Anpassad sökning

fredag, juli 09, 2010

2008 Saintbury Pinot Noir Garnet


Jag fortsätter med Pinot Noir men i dag är det dags att växla ner lite från bombastiska Melville. Hamnar då på Saintsburys lätta Pinot Noir Garnet som firman i Napa gjorde 13 000 lådor av i årgång 2008.

Garnet är gjort för att drickas ungt och för maximal fruktighet. Druvorna kommer från olika vingårdar runtom i Carneros AVA som ligger på båda sidor gränsen mellan Napa och Sonoma.

Vinet har legat 8 månader på franska fat varav 20 % var nya. Alkoholhalten ligger på moderata 13,5 %.

Saintsbury Pinot Noir Garnet är ett ganska enkelt vin men jag har gillat tidigare årgångar och jag tycker också om 2008:an.

Vinet har en mycket fruktig men samtidigt kryddig doft med hallon, jordgubbar och... närmast rosépeppar. Här finns också en ton av hö eller halm liksom en rejäl dos ek.

I munnen är vinet mjukt men några dammiga tanniner gör sig påminda mot slutet. Vinet är aningen kryddigt men framför allt finns det gott om jordgubbar. Lite svartpeppar och ek är också närvarande.

Vinet är mycket lättdrucket och slinker ner i stora klunkar. Utan att vara sött är det ända alltför saftlikt för att bli riktigt bra.

Vi dricker 2008 Saintsbury Pinot Noir Garnet till tjocka fasanwallenbergare (jag gör tre biffar av samma mängd kött som skulle räckt till fyra) med en gräddig murkelsås och det fungerar ypperligt. Vi gör wallenbergarna endast på fasankött men det vanligaste tillvägagångssättet är nog annars att blanda med kalvkött.


Fasanwallenbergare

4 pers

500 g malet fasankött
1/2 dl + 1 dl ströbröd
4 ägg
2 dl vispgrädde
salt
vitpeppar

Blanda kött med 1/2 dl ströbröd, ägg, salt och vitpeppar. Häll i grädden och arbeta ihop till en ganska lös smet. Gör 4 biffar. Vänd biffarna i ströbröd och stek i smör på låg värme. Vänd och stek andra sidan. Baka färdigt i ugn 180° i ca 15 minuter.

Inga kommentarer: