Anpassad sökning

fredag, oktober 31, 2008

2005 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Cortina


Jen är sugen på något mexikanskt och vi bestämmer oss för chimichangas med strimlad lövbiff. Kanske inte det nyttigaste som finns men det är ju bara fredag en gång i veckan. Till våra chimichangas vill vi inte ha någon tacosås utan letar i butiken efter chipotle i adobosås. Tyvärr hittar vi inte någon utan kokar istället ihop en egen.

Till detta bestämmer vi oss för mexican rice och refried beans. Recept på dessa finns i listan till höger. Dessutom har vi den nödvändiga guacamolen, en enkel sallad på isberg och purjo samt gräddfil och jalapenos som pricken över i:et.

Eller snarare så är det nog vinet från Seghesio som är den där pricken. Vingården Cortina i Dry Creek Valley har fått sitt namn från jorden som bl a består av grov sand blandad med lera och just denna blandning kallas för cortina. Familjen Seghesio köpte vingården 1957 och här odlas mestadels Zinfandel.

Seghesio startades i början av 1900-talet av Edoardo Seghesio och hans fru Angela. Eduardo hade 1886 utvandrat från Piemonte där hans familj sysslat med…vin. I dag är man en av de stora på Zinfandel men gör också vin på diverse italienska druvor som Sangiovese, Barbera och Pinot Grigio. Den 14 november släpps förresten en Seghesio Sangiovese i vinkällarbutikerna.

Odlingssäsongen 2005 var lång med en sval sommar och höst vilket ledde till att druvorna mognade långsamt. Enligt Seghesio själva är 2005 en ovanligt bra årgång. Vinet lagrades på ekfat i 11 månader. 75% av faten var franska och 25% amerikanska. 33% av faten var nya.

Vi luftar vinet i någon timme. Det doftar körsbär, röda plommon och torkade dito, svarta vinbär, vanilj, peppar, körsbärspraliner och viol.

I munnen är vinet aningen syrligt men också något sött och lite syltigt – andra skulle nog inte gilla detta alls men vi tycker det är mycket gott och dessutom är vi ute efter just detta till den kryddiga maten. Här finns också lite tanniner vilket ger aningen dammig munkänsla. Chokladen kommer igen i smaken liksom bären – nu hittar vi framför allt röda- och svarta vinbär samt björnbär och örter. Smaken från ekfaten är i bra balans. Jättegott, tycker vi men Rockpile Zinfandel av samma årgång är fortfarande det bästa vinet från Seghesio jag druckit!


Chimichangas med strimlad lövbiff

2 pers

4 vetetortillas
250 g lövbiff
½ gul lök, hackad
2 klyftor vitlök, hackad
½ röd paprika, skuren i tärningar
½ röd chili, strimlad
salt
peppar
vatten
vetemjöl
adobosås eller annan tacosås
ca 100 g majs (1/2 liten burk)
2 dl cheddar, riven


Stek lök, vitlök paprika och chili utan att det tar färg. Lägg åt sidan. Stek den strimlade lövbiffen hastigt på hög värme. Blanda med lök, chili och paprika. Krydda med salt och peppar. Stek avrunnen majs i olja. Pensla lite adobosås på ett tortillabröd. Lägg på en klick köttfyllning, majs och ost. Vik ihop noggrant och ”limma” ihop med en blandning av mjöl och vatten. Fritera i 170ºC i ca 5 minuter eller tills tortillan får fin färg. Servera med mexican rice, guacamole, refried beans, cremè fraiche och jalapenos.


Chipotle i adobo-sås

3 chipotles
½ burk konserverade körsbärstomater
1 msk farinsocker
1 msk rödvinsvinäger
salt
peppar
(1 msk Maizena)

Koka upp lite vatten. Häll vattnet över chilin och låt denna mjukna. Tag bort stjälkar och frö och hacka upp chipotlen i mycket små bitar små bitar (eller sila. Se nedan). Blanda vattnet och chipotle-hacket med tomaterna. Krossa tomaterna med t ex en ballongvisp eller en potatisstöt. Tillsätt socker och vinäger. Koka ihop till en tjock sås. Smaka av med salt och peppar. Sila eventuellt såsen och red av med Maizena.


Guacamole

3 mogna avokados
1 shalottenlök, finhackad
5 ringar inlagd jalapeno, finhackade
1 lime, pressad
½ dl finhackad koriander
örtsalt
tabasco

Mosa avokados med gaffel. Tillsätt övriga ingredienser. Smaka av med salt och tabasco.

4 kommentarer:

Frankofilen sa...

Håll utkik efter nollsjuorna av deras vanliga Zinfandel när den kommer. Jag blev väldigt tjusad. Skall bli spännande att se om den är så bra som jag tyckte eller om man får sortera in det under etiketten "semestervin". Men vad jag försår så har Ted Seghesio sagt att det är den bästa zin han någonsin gjort.

johan p sa...

Den ska absolut provas! Vad ska vi tro, Sb-lansering i April 2009?

Frankofilen sa...

Den kan nog komma när som helst - årgångsbyten i ordinarie sortimentet brukar inte följa månadslanseringarna. Men än så länge är det nollsexor på hyllorna i min närmaste butik.

johan p sa...

och nu är den också på ws top 10:

http://top100.winespectator.com