Anpassad sökning

onsdag, april 14, 2010

2007 Martinelli Zinfandel Giuseppe & Luisa


Kycklinglever på pizza låter kanske knasigt men det är fantastiskt gott. Receptet nedan kan vi verkligen rekommendera. Inspiration till denna rätt som får rejäl skuts av pepperoncino fick jag från Gino D'Acampo som lagade något liknande i ett brittiskt tv-program. Gino som ursprungligen kommer från Neapel driver en stor matimportfirma och är samtidigt en av Storbritanniens mest välkända TV-kockar.

Samma rekommendation som till receptet kan varken jag eller Jen ge till vinet från Martinelli. Det är faktiskt det knasigaste jag druckit och då är jag ändå förtjust i extraherade, alkoholhaltiga viner vare sig de kommer från australiensiska Mollydooker eller kaliforniska Turley men i dagens vin som vi väljer för att matcha de ganska heta pizzorna har det helt enkelt gått för långt och resultatet blir inte alls hur vi vill ha det.

Doften är dock ganska tilltalande. Här finns givetvis frukt och bär i stora mängder. Tror det räcker att vi nämner björnbär, blåbär, plommon och fikon för att ni ska förstå vad det handlar om. Vidare hittar vi svartpeppar, salvia, mint och lakrits.

Flaskan är full av fällning och vinet är trögflytande och tjockt. I munnen är det extremt mjukt och smakerna otroligt koncentrerade. Vi undrar om det är som med saft, att det ska spädas med vatten! Även i smaken finns det massor av mörka bär men också röda körsbär. Några katrinplommon har också letat sig ner i flaskan liksom choklad, svartpeppar och lakrits. Alkoholhalten som enligt flaskan är 15% verkar vara ännu högre och är inte speciellt snyggt integrerad. Det bästa vi kan säga om 2007 Martinelli Zinfandel Giuseppe & Luisa var att det var kul att prova.

Även om vinet inte passar oss finns det andra som gillar det. Tidningen Wine Spectator gav det 91 poäng, Stephen Tanzer 92 och farbror Bob 93.


Kycklingleverpizza

2 pers

PIZZADEG
12 g jäst
2,5 dl vatten
1 nypa socker
½ tsk salt
2 msk olivolja
6-7 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt socker, salt, olivolja och mjöl. Arbeta till en smidig deg, ca 10 min i hushållsassistent. Låt jäsa kallt 1 dygn. Dela degen i två delar. Platta ut dem till två mycket tunna pizzor och bred på tomatsås och hälften av fyllningen, dock ej ruccolan. Grädda i mycket het ugn 275-300° i ca 10 minuter eller tills den ser färdig ut. Använd gärna en baksten eller förvärm plåtarna. Strö till sist även lite ruccolasallad.


TOMATSÅS
4 msk olivolja
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
2 msk tomatpuré
400 g konserverade plommontomater
en nypa peperoncino
1 msk socker
2 msk torkad oregano
salt
svartpeppar

Fräs lök och vitlök i olja tills de blir mjuka och glansiga. Tillsätt tomatpuré och rosta denna i några minuter. Häll därefter i tomaterna och koka så länge du har tid, gärna 1 timme. Krossa tomaterna (t ex med potatisstöt) och smaka därefter av med socker och kryddor.


FYLLNING
300 g kycklinglever, stekt i smör på ganska hög värme i några minuter.
250 g mozzarella (ej buffel)
6-8 stora svarta oliver
6 soltorkade tomater
50 g pinjenötter, rostade
2 nypa pepperoncino
ruccola


Kycklingleverpizza

Inga kommentarer: